Вчера стана ясно, че ГЕРБ ще продължи консултациите за съставяне на правителство с БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Георгиев, който е от преговорния екип на БСП, коментира пред БНР, че съставяне на стабилно правителство в център-дясно е възможно.
Изпълнителното бюро на БСП днес ще реши дали отново да преговаря с ГЕРБ.

"Още на първия кръг консултации се видя, че може да се задълбочат разговорите, в това число и на експертно ниво, защото в първия кръг по-скоро имаше опит за изразяване на позициите от наша страна, но от отсрещната страна имаше кратки отговори с "да" и "не", коментира той.

По думите му до експертни разговори с ГЕРБ може да се стигне за насърчаване на инвестиционната активност и подобряване на бизнес средата в България.

Георгиев добави, че с ГЕРБ имат доста различия за доходите.
Обясни и че трябва да намерят "необходимия модул" за гарантиране на банковата стабилност и решаване на проблема с КТБ.

Според него съвпадения с партията на Бойко Борисов има за мораториума върху шистовия газ, правосъдната система и реформирането й, и необходимостта от усъвършенстване на Изборния кодекс.

"Ако няма внасяни спорни и вредни предложения за решение, разликата с предишния злополучен опит е, че няма да се търсят от политическите сили всякакви хватки за бламиране и бойкотиране работата на НС", каза още Георгиев.

Той коментира, че ГЕРБ са се уплашили от сътрудничество с ДПС още в края на 42-рото НС и разбрали, че не само БСП страда от това сътрудничество, а ще пострада и ГЕРБ.

Междувременно Кристиан Вигенин от левицата заяви пред Нова телевизия, че смята, че ще се отзоват на поканата на ГЕРБ.

„Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди. А трябва да удрят ГЕРБ”, заяви пред bTV пък бившият депутат от левицата Антон Кутев, визирайки Кирил Добрев и Георги Кадиев, известни с критиките си към левицата.

Кутев очаква към атаката да се включи и Страхил Ангелов.
 
Според ексдепутата БСП не трябва да се включва в управлението.

"Те направиха ужасни грешки, които ни струват много. Държавата е в такова положение, че всеки трябва да прави компромиси. ГЕРБ носи отговорност за управлението на държавата. Нека я носят, а не да прехвърлят тежестта на БСП”
, каза още той.

В същото време Мартин Димитров от РБ коментира пред БНР, че поканата на ГЕРБ за нови консултации с БСП силно го е смутила.

По думите му България трябва да състави силно дясноцентристко правителство без БСП, ДПС и "Атака", които били основната причина за проблемите днес, включително за "издънения бюджет".

Бившият лидер на СДС добави, че в предложената до момента актуализация от служебния кабинет дефицитът, който ще се образува в края на 2014-а, е 4% и по думите му това означава, че ЕК ще започне процедура по свръхдефицит и че страната ни ще бъде санкционирана.

Реформаторите ще имат среща днес в Министерство на финансите, на която ще разискват бюджета за догодина, тъй като за тази година нещата вече били изпуснати.
Димитров обясни, че от РБ са против всякакви данъчни увеличения, тъй като те само ще увеличат сивата икономика.

"Второто условие е решително намаляване на дефицита в бюджета под 3%, което да отговаря на европейските изисквания като гаранция за финансова стабилност и връщане на България към икономическия растеж. Разговорът в министерството е да разкрие пропуските в досегашното изпълнение на бюджета. Той ще е чисто експертен", обясни Димитров.

АНКЕТА: Ще се състави ли правителство в рамките на 43-то НС?