Георгиев и досега беше шеф на антикорупционния орган, чието ново име след промените в закона е Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). „За“ избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха „против“, а 4 се въздържаха.

За другия кандидат, издигнат от левицата - Николай Николов от Комисията за предовратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), „за“ гласуваха 79 народни представители, 62 „против“ и 73 „въздържал се“.

Според правилата за избран се счита кандидатът, за който са гласували повече от половината депутати в зала. Като вече избран председател Пламен Георгиев ще предложи свой заместник и трима членове на комисията. Те също ще бъдат избрани от депутатите.

По време на дебатите преди гласуването ГЕРБ и БСП отново влязоха в остър сблъсък. Социалистът Антон Кутев заяви:

"Пламен Димитров не го познавам. Не бих си позволил да говоря нищо за личността му. Ако тук се поставя този въпрос - какви са делата, в които е участвал, не е защото някой е против този човек. Но биографията на Пламен Димитров доказва, че БСП беше права във всичките си съмнения в антикорупционния закон. Не виждам по какъв начин вие ще гарантирате, че той ще води делата си срещу вас, така както трябва".

По думите му БСП са били прави през цялото време при изработване на антикорупционния закон, че когато това мнозинство избира ръководителя на антикорупционния орган, управляващите ще рискуват да попаднат в ситуация, в която избират послушен човек.

В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви:

"Имахме уважението да не влизаме в сблъсък и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман за държавата. Това беше ваше предложение. Почвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП или кандидатът ви за президентската кампания.

Днес дебатът спадна по-ниско, отколкото очаквах. Провокацията идва от ляво. Дават се определени квалификицаии, сравнения. За кандидата, който е вдигнат от БСП се скриват важни факти за политическата му свързаност“.

Цветанов имаше предвид факта, че Николай Николов е бил общински съветник в Ловеч.

По думите на депутата от ГЕРБ всеки в Община Ловеч знае, че "това е млад човек, който в годините винаги е стимулиран и толериран от партията".

„Когато си общински съветник и когато си председател на Общинския съвет, трябва да се бориш за това общината да бъде финансово стабилна“, каза още Цветанов.

И попита защо се скрива това, което може би е най-важното - дали даденият кандидат ефективно се е борил срещу престъпността и е противодействал държавата да бъде разграбвана.

„Пламен Георгиев е прокурор, който по негови дела има осъдени политици“, изтъкна Цветанов.

Според него не може да се обвързват професионалните качества на кандидата и използването на неговия капацитет и експертиза в едно управление. Председателят на ПГ на ГЕРБ пожела във всяко едно управление да се ползват хора, които имат компетентност и са работили срещу престъпността.

Пет партии срещу Пламен Георгиев

Пламен Георгиев не трябва да бъде избран за председател на КПКОНПИ, защото е политическа креатура, това заявиха междувременно в позиция пет извънпарламентарни партии - ДСБ, "Да, България", БЗНС, ДЕОС и "Зелените".

С неговото име се свързват безпринципни и необосновани решения като прокурор и ръководител на КОНПИ (досегашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество), подчертаха те.

"Ако начело на КПКОНПИ застане човек - политическа проекция на рушителите на българската държавност, КПКОНПИ ще се превърне в оръжие срещу неудобните на властта и чадър за нейните приятели", се казва още в позицията на партиите.

Те припомнят, че като прокурор Георгиев не е успял да убеди съда в наличие на престъпление по делата за "Софийски имоти" и срещу кмета на Кърджали Хасан Азис.

"Същата беше позицията му при всички достатъчно сериозни данни за престъпления на високопоставени лица, следващи от подслушването на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Пламен Георгиев като прокурор по последното дело носи отговорност за унищожаването на записите от подслушването и превръщането им в негодно доказателствено средство", подчертаха петте политически формации.