Основно финансови корекции им били правени по програма „Околна среда“, предаде БНР.

От парламентарната група на ГЕРБ обясниха, че не бива да бъдат наказвани кметове, "които трябва да извадят от джоба си финансирането на проектите".

Според местните управници санкциите били налагани по неясни критерии, размерът за една и съща грешка за различни общини бил различен и това нарушавало принципа на равнопоставеност.

Кметовете от ГЕРБ заявиха, че настояват за среща с премиера Пламен Орешарски, за да му обяснят проблема.

Във Facebook лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че се е срещнал с кметовете и експерти от ГЕРБ и са обсъдили спънките от правителството.

"Управляващите от БСП, ДПС и "Атака" лишават от европейско финансиране общините, за да постигнат краткосрочен предизборен ефект. Това обаче е не само знак за некомпетентното им управление, но и за целенасочената атака срещу гражданите, които ще трябва да платят за предизборната им игра на дребно", посочи Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че на Столичната община са наложени финансови корекции по 7 проекта и не са съгласни с начина, по който това се прави.

През 2012 г. два от проектите са одитирани от Европейската комисия, а почти всички са "минали" през одитната агенция без препоръки за финансови корекции. Вчера обаче в общината са получени писма за санкции, които общинарите щели да обжалват.

Фандъкова посъветва да се помисли за начина, по който да се решава всеки конкретен проблем, а не това да става по най-лесния път - като се натоварят кметовете.

Община Раковски пък е с финансова корекция 5 на сто заради изграждане на водния цикъл без никакви основания. Кметът Иван Антонов се закани, че ще сезира ЕК какво се прави в България по ОП "Околна среда", предаде БТА.

Водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев отбеляза, че става дума за проекти, отнели години усилия. По думите му, в най-лошия сценарий може да се стигне дотам, че общините да имат финансови корекции 3-4 пъти по-големи от бюджетите ми.

'Заради санкциите те не могат и да се разплатят със строителния бизнес", информираха от БСК.

По данни на организацията задълженията към момента на общините към такива фирми са около 170 млн. лева.