Според ВАС при назначаването на РИК са спазени законовите процедури и след като политическите сили на местно ниво не са постигнали съгласие за ръководството на комисията, ЦИК е била в правото си да определи кой да я оглави, спазвайки ограничението да няма мнозинство в ръководството й, съобщиха БТА и БГНЕС.

Според Цвета Караянчева от ГЕРБ назначението на Барзат е в резултат на доминацията на БСП и ДПС в ЦИК и поредно доказателство за продължаващия задкулисен пазарлък между доскорошните партньори в управлението на страната.

"С поведението си на евровота през месец май Барзат не показа, че може да бъде обединяваща фигура в РИК, която да съчетава професионални компетенции, политическа безпристрастност и лични достойнства. Той се държа скандално, позволи си да упражни натиск върху членовете на 61-а СИК при броенето на бюлетините и брутално наруши изборния кодекс. Подобни действия не могат да бъдат подминати", категорична бе ексдепутатката.

Очаква се решението на ВАС и по жалбата на БСП, внесена по същия повод в понеделник.

Преди дни ГЕРБ и БСП обявиха, че обжалват решението на ЦИК за да бъде назначен Беркант Барзат от квотата на ДПС.

В качеството си на секретар на РИК на евроизборите, проведени на 25 май, Барзат е допуснал грубо нарушение на изборното законодателство, позволявайки си да нахлуе в секция № 61 в община Кърджали заедно с други активисти на ДПС след приключване на гласуването, заявиха тогава от ГЕРБ.

От БСП пък заявиха, че изборът на Барзат за шеф на РИК  е прецедент в най-новата история на Кърджали.