Лидерът на "Воля" вече направи заявка, че ще даде подкрепа за правителство, само ако участва в него с министри, иначе ще е в опозиция.

От коалицията на НФСБ, ВМРО и "Атака" обаче също държат този път да бъдат и формално във властта със свои представители в министерствата.

Очаква се поканата на ГЕРБ за преговори.

В това време Марешки заяви, че според него най-добрият вариант е правителство на малцинството - между ГЕРБ и "Воля", с подкрепата на патриотите, но без техни министри, както беше в миналия мандат.

"В момента ГЕРБ и "Воля" имат точно 107 (ГЕРБ 95, "Воля" - 12), не 106, не 108, а точно 107 депутата и аз понеже вярвам в знаците на съдбата, считам, че това е било знакът, който е даден, тоест да се върви към двойна коалиция с ГЕРБ с подкрепа на тези, които искат да подкрепят правителство на малцинството", каза собственикът на вериги аптеки и бензиностанции пред БНР.

В отговор лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви:

"Ами това си е негово право на мнение. В края на краищата, той има право на мнение, но за конкретния случай важи една народна поговорка, която гласи следното: "Те не го пускат в селото, той пита за попската къща". Едва ли господин Марешки е човекът, който ще ми дава акъл какъв точно да бъде моделът на поведение на "Обединени патриоти", така че приемам го за сведение, както се казва".

По повод неофициалната информация в медии, че "Обединени патриоти" ще искат 7 министерски кресла, Каракачанов беше категоричен, че първо с ГЕРБ ще разговарят за политика и възможността заедно да отстояват конкретни принципи и чак тогава ще стане дума за постове.

"Идеята за голяма коалиция ГЕРБ-БСП-"Обединени патриоти" е добра, но на този етап не е възможна", каза още той по повод предложението на колегата му Валери Симеонов.

Най-вероятно преговорите ще започнат още в края на тази седмица, но първо Бойко Борисов и Цветан Цветанов трябва да се върнат от Малта, където до днес са на конгрес на ЕНП. Затова и от ГЕРБ още не са отправили покана към други формации за съставяне на кабинет.

"Преговори няма, има разговори, разговори е нормално да има, когато има преговори, ще знаете и ще може да следите ситуацията", коментира по този повод бившият вицепремиер Томислав Дончев пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Няма вариант ръководството на ГЕРБ да не се съобрази с отчетените преференции на изборите, каза още той в отговор на въпрос дали ще остане разместването в листите.

"Ние сме изключително държащи на мажоритарното началото, няма как да се отнесем лековато към преференцията. Това би било срещу демокрацията, хората са избрали един кандидат пред друг, няма как да не се отчете", категоричен беше Дончев.

Това означава, че, поне засега, бившият председател на парламента Цецка Цачева не може да стане депутат, защото беше изместена от второ на четвърто място в листите. Само ако водачът - Ивайло Московски, отново стане министър, тя ще се придвижи напред (в плевенската листа) и ще може да се върне в Народното събрание.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Каракачанов срещу Марешки