В Народното събрание лидерите на Реформаторския блок /РБ/ Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Радан Кънев, който бе сменен от заместника си Петър Москов, проведоха над два часа среща с екипа на ГЕРБ - Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, предаде БТА.

Сроковете, които текат, били в основата на песимизма за ГЕРБ, но, по думите на Дончев пред медиите, по-притеснително би било, ако не се водят преговори.

Колежката му Бъчварова уточни, че не става въпрос за песимизъм, а за график и добави, че срокът не е израз на притеснение, а на деловитост.

След днешния кръг от преговори все още няма резултат и евентуалните партньори в бъдещото управление били все още на първия етап - уточняване.

Когато има готовност да кажем работещ вариант за формиране на стабилна подкрепа, ще го съобщим, обеща Москов.

По думите му, имало обща нагласа да се излезе от кризата и да има правителство. Нашите притеснения в момента са да се осигури максимално стабилна политическа рамка, разговорите са добри и вървят към добър край, обобщи той.

Нищо не е отхвърлено , нито прието, така Меглена Кунева отговори на въпрос дали политическата формула е кабинет между Реформаторския блок и ГЕРБ.

Томислав Дончев добави, че без да се намери консенсус по политическата формула, няма как да се продължи нататък.

Темата за аритметическо осигуряване на мнозинство в НС не е основна в момента, за да съществува правителство, то трябва да има ясна цел, мисия и програма, обясни евродепутатът.

И той , и Кунева подчертаха, че нямат сериозни различия, тече изключително детайлен анализ на предизборните програми, който показвал, че няма разлики в принципите и целите.

По думите на лидера на "Движение България на гражданите" , след като има толкова много допирни точки по съществото на програмата, това вече е сериозна крачка напред.

Според Кунева, вече са изчистени много неща, но при преговорите докато всичко не е договорено, нищо не е договорено.

Тактовете за създаване на работещо правителство са три, днес все още продължават разговорите по отношение на първия - политическата формула, разясни механизма Томислав Дончев.

Вторият е постигане на съгласие как ще се вземат решения, и чак третият е разпределение на отговорностите и персоналния състав на правителството.

Eкипите ще са в контакт и през следващите дни.

Борисов готов да управлява и сам, ако няма коалиция с РБ