Това стана ясно след среща на двете политически формации днес. Реформаторите обявиха, че са отправили покани и към другите партии, за да бъдат дискутирани тези теми.

Водачът на листата на РБ Меглена Кунева поиска директен отговор дали евродепутатите от ГЕРБ ще подкрепят идеята за енергиен съюз, на който България и Полша да са основатели. Това, по думите на първия български еврокомисар, преведено на обикновен език, означава около 30 на сто по-ниски сметки за ток, предаде БТА.

Бойко Борисов принципно се обяви "за" европейски енергиен съюз, но изтъкна, че едва ли големите европейски държави ще се съгласят. Той подчерта, че  в Европа има съпротивление на подобна идея, тъй като големите западни компании участват в доставките на газ от Русия и си пазят интереса и собствените печалби.

Борисов наблегна на възможността България да бъде износител на газ чрез находището "Хан Аспарух" в Черно море, където има огромни залежи.
Подкрепа за подкрепа поиска бившият премиер от реформаторите. Той настоя да обещаят, че ако управляват, няма да спират проучванията и разработките на "Хан Аспарух" и други находища в страната, което би гарантирало енергийната независимост на България.

"С Москва трябва да преговаря Брюксел, а не отделните държави, за да се види колко е слаба Москва", посочи лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БГНЕС.

ГЕРБ и РБ се разминаха и в позицията си за "Южен Поток". Според реформаторите проектът представлява единствено инструмент на Русия за външна политика и "разкъсване" на ЕС. От ГЕРБ обаче подкрепят проекта, стига да бъде съобразен с всички европейски правила.

ГЕРБ и РБ обаче се обединиха около необходимостта от
предсрочни парламентарни избори още през тази година. Според Борисов това може да стане през есента, когато ще се обсъжда бюджетът за 2015 г.

Лидерът на ГЕРБ отказа да коментира включването на Делян Пеевски в евролистата на ДПС с аргумента, че не се бърка в работата на другите партии и отговаря за ГЕРБ. Очаква се днес официално да бъде обявено, че той ще е втори в листата.