Това сочат данните на електоралните нагласи от национално представително проучване, проведено в цялата страна между 1 и 9 април, 2015 г от „Екзакта Рисърч Груп”. В рамките на проучването са интервюирани 1000 пълнолетни лица в 88 населени места.

Ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Народно събрание, без ББЦ, коментират социолозите.

ГЕРБ биха получили 25,1% от вота, БСП – 12,2%, ДПС – 7,5%, РБ – 5,5%, ПФ – 5%, АТАКА – 3%, АБВ – 2,5%.

През този месец се отчита и рейтингът на Велизар Енчев, който неотдавна сформира „Българска пролет”, след като излезе от парламентарната група на Патриотичния фронт. През април той е одобряван от 15% от българите. Интерес към формацията проявяват най-често привърженици на "Атака", на БСП и на АБВ.

На 44 на сто възлиза подкрепата за работата на премиера Бойко Борисов, а неодобрението е "заковано" на стойността му от март - 45%. 36 на сто са на мнение, че през първите месеци на втория си мандат той управлява страната по-добре в сравнение с първия му мандат като премиер.
Според 21 на сто сега Борисов управлява по-зле, а 43% не могат да преценят.

Според анализа по-добрите оценки за премиера се дължат най-вече на мнението, че през този мандат е по-толерантен и диалогичен, по-опитен, медийно по-обран и сдържан.

Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори, както и преоценката на управленските приоритети от първия мандат. Подчертано добре се приемат усилията в сферите на социалната политика, здравеопазването и борбата с корупцията.

Един от изводите в публикувано вчера изследване на "Алфа Рисърч" дори се отчиташе, че Борисов е единственият премиер, който качва рейтинг, след като се е върнал отново на власт.

Оценките за работата на кабинета в проучването на "Екзакта" са устойчиви през последните два месеца - съответно 31 на сто одобрение през март и 32% - през април. Неодобрението към работата на правителството е спаднало с 1 на сто и през април е 54%.

Негативните оценки към работата на парламента са близо три пъти по-висок дял от позитивните - 63 на сто към 22%. Одобрението обаче за последния месец е нараснало с 4%.

Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 36%, което е с 3 на сто по-малко в сравнение с март. Негативните оценки идват главно от избирателите на БСП, "Атака" и ПФ.

Най-одобряваният министър е Лиляна Павлова с 53%, която през април добавя 5 на сто одобрение в сравнение с март. Петър Москов остава на второ място, като рейтингът му е идентичен с този през март - 49 на сто. Третото си място запазва социалният министър Ивайло Калфин - 43%, който добавя нови 3 на сто одобрение за последния месец.

Вежди Рашидов попада в полезрението на повече българи с инициативите си, които му печелят нови 6 на сто одобрение.

През април с 5% повече са и хората, които одобряват работата на Красен Кралев.

Най-одобряваният български политик извън партийните лидери, министрите и други държавници е кметът на София Йорданка Фандъкова, която през последния месец е повишила одобрението си с 9% и през април е одобрявана от 64 на сто.

Сред лидерите на политическите сили за последния месец най-много позитиви заработва председателят на НФСБ Валери Симеонов, който е одобряван от 25% или с 5 на сто повече в сравнение с март. Ръст от 4% има и при лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е одобряван от 27 на сто от интервюираните.

На второ място сред лидерите на парламентарни групи, с равни позиции остават Цветан Цветанов и Радан Кънев с одобрение от по 21 на сто. Няма промяна в дела на одобрението за работата на лидера на БСП Михаил Миков - 16 на сто. Волен Сидеров е удвоил позитивните оценки за себе си през последния месец и сега го одобряват 12%.

Според данните 37 на сто от българите посочват, че са оптимисти за бъдещето на страната, а доста повече - 44 процента, са оптимисти за собственото си бъдеще.

Доста по-негативни бяха обаче данните на "Галъп", изнесени неотдавна. Според тях едва 20% от българите смятат, че страната върви към по-добро, а 63% - са на мнение, че нещата отиват към по-лошо.