Двучасовата среща е била с петимата лидери от Реформаторския блок - Радан Кънев, Миглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов.
Вижте снимки >>>

Поканата за срещата е била на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е участвал в разговора.

Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ обясни, че срещата не е била тайна, а просто се е провела в бърз порядък, след решението на върховния форум на партията да проведе консултации с четири от политическите сили.

Тя уточни пред журналистите, че в такъв кратък блиц формат ще се проведат срещите и с останалите политически формации. След това ще има експертни разговори.

Бъчварова посочи, че след тази среща виждат в Реформаторския блок надежден партньор.

Имало е изясняване на позиции, които не са били ясни досега, но споразумение не е подписано.

"Надявам се, че направихме поне една крачка напред към коалиционно споразумение", заяви обаче Бъчварова.

По думите й намерението на ГЕРБ е да направи правителство на базата на разбирателство по основните политики.

Радан Кънев (ДСБ) от Реформаторския блок обяви, че двете партии са постигнали голям напредък и че разговорите ще продължат. Той поясни, че тъй като ГЕРБ имат консултации с други политически партии, Реформаторите ще изчакат това и след това ще преговарят с ГЕРБ по секторни политики.

Кънев уточни, че министерски кресла за представители на РБ днес не са обсъждани.

От гледна точка на Реформаторския блок правителство с участието на БСП също е извън обсъждане,
категоричен бе Кънев. Той потвърди че са обсъждали вариант за участие на Патриотичния фронт и АБВ.

Лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева обяви, че ГЕРБ ще даде подкрепа на партията за членство в ЕНП. Подкрепа дават всички партии, които са членове на ЕНП.

По-рано Михаил Миков обяви, че ако БСП получи покана от ГЕРБ, ще участва в консултации. Той не изключи общо управление.

След националната среща на ГЕРБ Бойко Борисов посочи Реформаторите като единствения партньор на партията, с който трябва да се разберат, независимо от вътрешните проблеми в блока.

През миналата седмица ГЕРБ проведе срещи за бъдещото управление на страната с всички партии в новия парламент. От ГЕРБ откриха общи позиции по голяма част от темите с Патриотичния фронт и АБВ. Съвпадат позициите им и с Реформаторския блок. Притеснението на ГЕРБ обаче остава стабилността на политическото обединение.

Анкета: Ще се споразумеят ли ГЕРБ и РБ?