На срещата, която започна в 12 часа в зала 6 НДК, са поканени новоизбраните депутати, евродепутатите, местните лидери и кметовете на ГЕРБ. Очаква се след съвещанието Борисов да обяви какви са намеренията му за съставяне на правителство, след като първият кръг преговори приключи вчера.

На влизане той отказа коментар пред журналасти.

Лидерът на ГЕРБ бе посрещнат пред НДК група духовници с думите:

"Бог да Ви богослови".

Те поискаха съдействие част от еврофондовете за България да стигат и до църквата, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

През изминалата седмица преговорният екип на партията - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, проведе разговори с 6 от останалите 7 партии, които влизат в парламента. Среща нямаше само с "Атака", които поставиха условие тя да се проведе пред медиите. ГЕРБ обаче отказаха с мотива, че преговорите с останалите политически формации бяха закрити, подчертавайки, че всеки път се води стенограма. 

Очаква се днес ръководството и партийният актив на ГЕРБ да обсъдят евентуалното продължаване на разговорите с Реформаторския блок, който бе определен за ненадежден партньор, и с Патриотичния фронт и АБВ, с които бяха отчетени доста общи позиции.
За БСП стана ясно, че коалицията е почти невъзможна, а преговорите с "България без цензура" за ГЕРБ се оказаха безсмислени.

Предварително обявените планове на партията са във втория тур консултации да участва и лично Бойко Борисов. И досега обаче НФСБ и ВМРО - (ПФ), както и АБВ бяха представлявани от лидерите си.

РБ готови за преговори, но не и с обща позиция

Имаме готовност да участваме в преговори с ГЕРБ, ако бъдем поканени, Реформаторският блок се отнася сериозно към разговорите с тях, обяви тази сутрин пред БНР зам.-председателят на "България на гражданите" Найден Зеленогорски, който бе избран за депутат.

Лидерът на партията Меглена Кунева обаче призна пред БНТ, че партиите в Блока все още не са готови с обща позиция за сформирането на коалиционно правителство. Тя все пак подчерта, че има голяма степен на покритие между ГЕРБ и РБ и това е "обнадеждаваща стъпка".

До края на седмицата ще има резултати от проведения вътрешен референдум в ДБГ за бъдещото участие в преговорите за кабинет, включително с лидер Бойко Борисов. 
Според Кунева в момента не може да има експертен кабинет без лидерство, какъвто беше предишният.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви, че България за него няма вариант нови избори през яунари или февруари, защото народът не иска това. По думите му трябва да има стабилно правителство, без да се раздават постове на партиен принцип.

АНКЕТА: Ще се състави ли правителство?