Това каза председателят на парламентарната Комисия по отбрана и народен представител от ГЕРБ ген. Константин Попов по време на пресконференция във връзка с пътната карта за придобиване на нов тип боен самолет, предаде „Фокус“.

По думите му не трябва да се губи време за отговор на въпроси, когато този парламент ще ратифицира конкретният договор.

Той поясни, че целта е откритост, прозрачност и яснота за вземането на едно такова решение.

Ген Попов заяви, че според ГЕРБ всички парламентарни групи трябва да са наясно за какво ще се харчат средствата.

Според него ако не се направи това, Народното събрание може да бъде обвинено, че стои настрани от процесите.

Имаме вече достатъчно съмнения, от изводите, които сме направили от открити източници, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители, заяви от своя страна заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на пресконференцията.

По думите му това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство.

„Искаме да проверим с парламентарните механизми, как се стигна до този извод, до това решение и дали действително има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно“, коментира Цветанов.

Той поясни, че ще имат пълно съдействие на всички тези, които са участвали в този процес и ще се отзоват на заседанията на Временната комисия за да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет. Според него трябва да се покаже истината, за да се гарантира прозрачността.

„В никакъв случай няма да допуснем да има заиграване с националните интереси и със сигурността на страната“, заяви Цветанов.

Той посочи, че ГЕРБ иска да разбере има ли оказан натиск, защо се е бързало с това решение.

„Защо се направи този извод и защо беше декласиран един от участниците“, коментира Цветанов.

България започва преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети за армията. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Българският премиер проведе двустранна среща на 23 юни с шведския министър-председател Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет.