Обявеният от премиера план за пълна ревизия на приватизацията се свежда до избирателно вадене на папки за разследване, заявиха от ДБГ визирайки запорите на имущество на издателят Иво Прокопиев.

Министър-председателят трябва да даде отговор пред обществото - защо досега в нито един годишен доклад на подопечните му КОНПИ и АПСК не са посочени проблемни приватизационни сделки, но започват кампанийно да изскачат подобни казуси, обслужващи публичния образ на ГЕРБ.

В навечерието на председателството на Съвета на Европейския съюз е недопустимо българските институции да се използват като инструмент за саморазправа с неудобни опоненти, бивши реформаторски министри. В тази комбинация на пълзяща диктатура и задрямало общество медиите са превърнати в арена за битка на икономически кръгове и това е причината доверието към тях да става все по-ниско, а в световните класации България да се срива под страни от Третия свят.

Европейските и ЕНП ценностите диктуват институциите да прилагат закона еднакво спрямо всички, а не произволно да подслушват и заплашват журналисти и политици. Демокрацията е застрашена от липсата на медийна свобода и наличието на институции, работещи в режим на групировки.

Необходими са законови промени и институционални реформи, които да гарантират справедливото функциониране на държавата. Управляващото мнозинство е доказало липсата на каквато и да било воля за подобна промяна.

Ето защо призоваваме всички демократични партии в България заедно да се противопоставим на опитите за връщането на страната в мъглявите години на прехода.