Това обяви в ефира на „Здравей, България” на Нова ТВ народният представител Десислава Атанасова.

При вчерашното гласуване на предложенията на президента за допитване на народа първоначално парламентът одобрил въпроса „за” или „против” задължителното гласуване. Член на БСП обаче поискал прегласуване на предложението. При него 10-ма депутати от ГЕРБ не повториха вота си отпреди минути – част от тях – заради повредени пултове, според Атанасова.

Първоначално с подкрепа от 98 депутати, 58 "против" и 25 "въздържал" се НС одобри въпроса за въвеждане на задължително гласуване на изборите и националните референдуми, но след прегласуването, той беше отхвърлен с 80 "за", 59 "против" и 25 "въздържал се".

"Не считам, че има уговорки между моите колеги и други политически формации”, категорична бе Атанасова в обяснението си по казуса. Тя смята решението за референдума с един въпрос – този за електронното гласуване, за „огромна пропаст между избиратели и политици”.
 
„Това решение ни скара с нашите работодатели”, каза още Атанасова. 

„Единствено и само ГЕРБ, срещу всички останали, гласуваха „за” провеждането на референдум за мажоритарния вот, добави тя.

Вили Лилков от Реформаторския блок пък обясни, че той и съпартийците му се обявили „против мажоритарния вот, защото въпросът бил „много общ и неясен”.

При така поставен въпрос, ако на избори гласуват 30% от българите, може да се получи дву- или трипартиен парламент. Затова ние предложихме да се засили преференциалния вот”, поясни Лилков.
 
Той бе категоричен, че 100% мажоритарен избор, каквато идея беше лансирана от ДПС, би сработил в полза само на самото Движение и на ГЕРБ.

В крайна сметка избирателната система е нещо много по-сложно от задаването на тези три въпроса в референдум”, каза още Лилков.

Чавдар Георгиев от БСП пък заяви, че социалистите не са подкрепили предложението за допитване до народа, защото това било „опит да се промени установената демократична система с псевдодемократични средства”.


АНКЕТА: Съгласни ли сте с формулата избори 2 в 1 (местни и референдум)?

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?

АНКЕТА: Да се избират ли депутати и мажоритарно?

АНКЕТА: Да се гласува ли електронно на избори?