Това обяви пред bTV тази сутрин говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова в пряко включване от Добрич.

В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи имунитета на местния депутат, за да му бъде повдигнато обвинение, че е изнудвал търговец от името на премиера да му даде 4 т суджук, 60 кг пастърма и филе „Елена”. Нито един суджук не е достигнал до министър-председателя, уточни Цацаров.

„Със сигурност обаче, всички свидетели сочат, че Мартинов непрекъснато е споделял пред тях демонстративно, че той е човекът на Борисов и че всичко, което иска за себе си, е желание на Бойко Борисов“, коментира днес Арнаудова.

Тя обяви, че с екип от 10 прокурори от звено „Антикорупция” са на място в Добрич, за да проведат разследване и да защитят свидетелите. И определи като прецедент излизането от столицата на бюрото „Защита на свидетелите“, макар да уточни, че до момента никой не е поискал такава.

Според нея натискът се е изразявал основно в административни незаконосъобразни проверки, както и отправяне на заплахи и закани - за лична саморазправа или че ще попречи на нечий бизнес. Тя даде пример със затворена пицария, заповедта за което е била отменена от съда като незаконосъобразна.

„С нас са служители от бюрото по защита към главния прокурор, които незабавно ще осигурят, в случай на необходимост, защита на свидетелите. Имаме желание, не само да обгрижим свидетелите, за да се успокоят и да продължат да съдействат на прокуратурата, но и в случай на необходимост, да се предприемат всички мерки за защита“, каза още Арнаудова.

Тя съобщи още, че има съмнение и за престъпление против реда на държавното управление, което Мартинов е извършил:

„Касае се за действия, които са целели досъдебно производство с обвиняем, който, между другото, вече е осъден на 4-годишна ефективна присъда за ПТП, при което са загинали двама души, да бъде прекратено“. Според нея свидетелите, които съдействат на Прокуратурата, не са се поддали на натиска.

„Затова и част от служителите на МВР веднага след това се уволнени. Не са имали възможност да уволнят и окръжния прокурор, защото той се назначава не от Живко Мартинов, а от ВСС. Хората, по отношение на които той е упражнявал натиск, особено за досъдебното производство срещу бивш зам.-министър, причинил смърт на двама човека по непредпазливост, служителите, които са работили, вече са извън системата на МВР“, уточни Арнаудова.

Тя не уточни, но най-вероятно има предвид бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев, който беше осъден на 4 години затвор, след като през август 2012 г. причини катастрофа край Добрич, при която загинаха двама млади мъже - на 20 и 25 г.

В третия случай престъплението против реда на управление е било да бъде изпълнено желание на Живко Мартинов и да бъдат притискани чрез проверки и досъдебни производства, включително да бъдат задържани определени лица. Част от тях са били в договорни отношения с Живко Мартинов и той е смятал, че те му дължат пари, каза още Румяна Арнаудова.

Разледва се и друг случай - на престъплението против реда на управление, депутатът настоявал да бъдат притискани чрез проверки и досъдебни производства, включително да бъдат задържани определени лица. Част от тях са били в договорни с Мартинов, който твърди, че му дължат пари.

Самият той, след като даде имунитета си, заяви, че са го натопили негови длъжници. Засега депутатът не е обвинен, защото се събират още доказателства.

Бойко Борисов обаче веднага нареди цялото областно ръководство на ГЕРБ-Добрич, чийто лидер беше Живко Мартинов, да бъде освободено. Днес зам.-председателят на партията Цветан Цветанов е в ГЕРБ, където по-късно ще обяви прпомените.