Преди изказването на Гърневски ПГ на "БСП за България" напусна пленарната зала. Повод за това беше, че депутът Валери Жаблянов бе отстранен от трибуната заради превишаване на времето, докато четеше декларацията на БСП за годишнината.

Навършват се 28 години от историческото превъплъщение на Българската комунистическа партия в социалистическа, посочи в парламентарната зала депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в декларация от името на групата по повод 10 ноември.

По думите му към 10 ноември 1989 г. комунистическото управление вече било обявило фалита на държавата.

"Огромни нейни ресурси бяха изнесени години по-рано извън страната чрез външнотърговските дружества. България въведе в действие пазарната икономика и стартира ерата на завръщане към капитализма. Този период ще се запомни с похода на червените куфарчета и постепенно завръщане на отвлечените капитали", посочи Гърневски.

28 г. от 10 ноември 1989 г. - дългият път на демокрацията >>

По думите на Гърневски първото демократично правителство е било свалено след предателство на коалиционния му партньор ДПС.

"С техен мандат бе създадено правителството на Беров, което всички анализи днес определят като правителството на българската мафия. Пазарните отношения тогава днес се определят като втория голям грабеж на български активи, приключил с фалита на банковата система през 1996 г. с 26 фалирали банки по време на правителството Виденов - Гечев", каза Гърневски.

Ако днес надникнете в списъка на кредитните милионери, ще видите, че всички до един са или бивша червена номенклатура, или бивши агенти на ДС, коментира той. Ако днес се обявят имената на едрите капиталисти на България, ще стане ясно, че над 90 процента от тях са наследници на бившите борци против фашизма и капитализма, каза той и допълни, че този процес е продължил и следващите години, за да се стигне до аферата КТБ.

Гърневски заяви, че миналата година е изнесъл доклад в Общинския съвет на Пловдив, в който било видно "как маститият олигарх от висшия съвет на БСП Георги Гергов успя да ужили община Пловдив с имоти за 150 млн. лв. и с тях да приватизира международния панаир през 2006 - 2007 г.".

Тогава зам.-министър на икономиката и председател на борда на панаира бе лидерката на БСП и активен борец против корупцията Корнелия Нинова, посочи той, цитиран от БТА. Според Гърневски е много добра идеята на управляващите давността за приватизацията да падне. Толкова интересни неща ще излязат, че лявата част на залата пак ще е празна, коментира той.

"Този ли ограбен народ, г-н Христов наричате дебили? Тези 80 процента от него, които никога няма да ви поверят управлението на страната, защото знаят отлично, че когато БКП/БСП управлява, държавата непременно фалира", обърна се Гърневски към депутата от БСП и допълни:

"Срещу този достоен народ ли изстреляхте автоматичния откос на омразата и реваншизма, г-н Христов? Така ли възпитавате младите хора на европейска България? Вашата стрелба е позор за българската наука".

През 2009 г. ГЕРБ наследи една обрулена и застинала в безпътица държава, заяви Гърневски. По думите му построеното в първите два мандата на правителствата на Бойко Борисов е довело до икономическия подем днес. Той изрази увереност, че към края на мандата правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти ще изпълни обещанията, които е дало.
"И като направи това, след правителство едно, две и три, няма как да не последва четири, пет, шест", заяви той.

Гърневски се обърна отново към Иво Христов от БСП и цитира думи на Александър Стамболийски, казани в парламента - "За вас, комунистите, ще отводня Бургаското езеро и ще ви го оставя в него да си строите комунистическата държава. И ако се пръкне нещо от нея, тогава ще мислим за комунизъм в България. Ама силно се съмнявам, че ще успеете".

"Е, скъпи приятели, както виждате и към днешна дата Александър Стамболийски е бил прав", каза още Гърневски.