От партията са изискали данни от министерствата и МС какви са сключените договори, както и какви са средствата, изплатени като допълнителни възнаграждения, бонуси, консултантски и други услуги в рамките на държавната администрация.

На пресконференция Лиляна Павлова от ГЕРБ заяви, че през последните седмици размерите на разходите за заплати, бонуси, консултанти, услуги, пътувания на представителите на властта са набъбнали до такава степен, че има администрации, на които не им стигат средства за режийни разходи, за ток и за заплати.

"На регионалното министерство например се наложи да пренасочи 2,5 милиона от други разходи, за да могат да платят елементарните режийни разходи на част от своята администрация. Това се прави и в Министерство на транспорта, и в много други министерства”, посочи тя, цитирана от "Фокус".

Павлова обяви, че има масово делегиране на нормални, стандартни дейности, които по ресорните министерства са ангажимент на държавните служители, включително на министрите и политическите кабинети, на външни експерти, консултанти и консултантски фирми.

Министерството на регионалното развитие сключило договор с външен изпълнител за подготовка на материали за участие на ръководството на министерството в международни прояви и конференции, въпреки създадената  специална дирекция за тази дейност.

Най-скандален, според Павлова, бил договор на Министерството на инвестиционното проектиране, при който министърът делегира своите функции на външен консултант, който да провежда държавната политика по устройство на територията.

„Или този министър не знае за какво е министър и си делегира функцията на някой външен експерт, или е сключил сам със себе си договор, с който да провежда държавната политика на министерството”, каза Павлова и подчерта, че това е скандално.

Тя обясни, че стойността на този договор за три месеца е бил 2800 лева, а после за още два месеца – 2600 лева.
По-късно министър Иван Данов заяви, че не е подписвал договори със себе си, защото не е такъв човек, цитира го БГНЕС.

За по-малко от една година здравният министър Таня Андреева е раздала 465 400 лева на служители на министерството, 15 000 лева на политическия си кабинет.
По думите на бившия здравен министър Десислава Атанасова, Андреева е предоговорила заплащане към външни експерти за експертна помощ при организиране и участие в работни групи на стойност почти 5000 лева, поискала е становища за 11 000 лева, устни консултации за 15 000 лева, други устни консултации в областта на електронно здравеопазване, медийна политика в размер на 15 000 -20 000 лева.
Сключила е 176 граждански договора за около 360 000 лева.

"В Министерство на околната среда и водите са сключени повече от 70 договора за външни услуги за 15,9 милиона лева. Разплатените възнаграждения за постигнати резултати са 1,9 милиона лева", обясни народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева.

Тя даде за пример договор за външна услуга за 2 месеца, чиято цел е да се представи анализ на политиката и техническата инфраструктура в областта на управление на отпадъците. Експертите са получили 958 000 лева.

12 министерства са дали разходи за медии за 6,2 милиона лева.
МС е похарчил 950 000 лева, МИЕТ - 1,7 милиона лева, МЗХ - над 2 милиона лева.

Василева обясни, че Министерство на образованието и науката "се грижи за официалния партиен вестник „Дума”. По думите й има два договора с вестника за поддържане на две страници.