Това съобщи в НДК лидерът на АБВ Георги Първанов.

Номинацията на председателя на Гражданския съвет към АБВ проф. Любомир Халачев е била предложена от кандидата за президент Ивайло Калфин и е била приета с единодушие.

Проф. Халачев е сценарист и режисьор, бил е и ректор на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Любомир Халачев апелира към всички, които биха искали в България да се получи ново качество на политическо действие след президентските избори, да искат в медиите да има информация за всеки от кандидатите.

"Поискайте от всички възможни източници и канали да чуете всеки кандидат, нека всеки да каже какво мисли", каза Халачев.


„Обръщаме се към всички хора, които искат да държат съдбата си в своите ръце. Дори в условията на демокрация, в която ние живеем, истински се ползват от демокрацията само тези хора, които могат да мислят, тези хора, които разсъждават, които знаят какво искат. Това са свободните хора. Останалите не са свободни, те са пуснати временно на свобода“, коментира той.

"Професор Халачев е човек, който е много силно свързан с духовността. Има много неща, които периодично избухват. Това, което е изключително важно за мен, е в президентската администрация да има траен ангажимент с духовността, изкуството, образованието. Те имат отношение към единството на българския народ, на българските граждани, независимо дали живеят в България или чужбина"
, заяви Калфин при представянето на кандидатурата.

Калфин: С интерес следя въртенето на рулетката при ГЕРБ

Много ме е страх да не повторим предишните 5 години – един безспорно симпатичен човек, поставен на място, изключително неподходящо за него, каза  Ивайло Калфин по време на пресконференция на коалицията във връзка с предстоящите президентски избори на 6 ноември..

По повод кандидатурата на ПП ГЕРБ за поста Калфин коментира: „С интерес следя тази ролетка, която се върти. Ще видим къде ще спре и кой ще е печеливш от нея. Това, което прави впечатление е, че се повтаря една история от преди 5 години, в която аз също участвах – това са предишните президентски избори, когато едно от популярните лица на ГЕРБ беше извадено в последния момент, беше му съобщено: „ти си човекът“ и видяхме какво следва след това“.

Калфин подчерта, че политиката е професионална дейност и е за професионалисти, а не за желаещи просто да участват в нея.

Много ме е страх да не повторим това, което видяхме в предишните 5 години – един безспорно симпатичен човек, сигурно кадърен в различни направления, беше поставен на място, което беше изключително неподходящо за него. И това обезличи президентската институция. Така че няма как да адмирирам подхода на ГЕРБ отново да се повтори същото изпълнение и народът да стиска палци, че този път кандидатът ще е по-пригоден за държавен глава, заяви още той.