Близо два часа продължиха консултациите между преговорния екип на ГЕРБ и партията на Георги Първанов, която беше представена от Ивайло Калфин, Румен Петков, Росица Янакиева и Кирил Цочев.

"Ние разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават. Това обаче не е препятствие пред възможността за общи решения по много важни за държавата въпроси, затова ще рачитаме на тяхната подкрепа", заяви след разговорите Румяна Бъчварова от ГЕРБ, цитирана от „Фокус”.

Тя подчерта, че има две теми, по които с АБВ са постигнали принципно сближаване на позициите - реформата в правосъдната система и реформата в сферата на сигурността.

"Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране и по финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства", добави Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

Ще бъдем максимално конструктивни, но в дясноцентрискта коалиция АБВ трудно може да участва, което не означава, че не бихме подкрепили определени политики, коментира пък Калфин. Настояваме, че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на социалистическата партия, добави той.

Според него една такава коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността, затова трябва да участват първата и втората политически сили. 

Той подчерта и какви са различията им с ГЕРБ. Според АБВ при актуализацията на бюджета за 2014 година трябва да се предвидят ясно заложени коледни надбавки за пенсионерите.

"Друго различие е данъчната реформа, която ние предлагаме, включително с премахване на плоския данък, въвеждане на данък наследство, въвеждане на данък върху банковите операции и финансовите трансакции, ограничаване на офшорните компании”, добави Калфин.

Различие има и по ангажимента на държавата за стабилизиране на икономиката. Според АБВ тя трябва да бъде много по-активна като инвеститор.

В 12 часа в централата на ГЕРБ започнаха разговори с Патриотичния фронт.

Все още не се знае кога ще има консултации с БСП. От ГЕРБ обясниха, че още нямали отговор от левицата, но нямат против срещата да е в парламента, каквото беше искането на социалистите.

Във вторник вечерта се проведе изненадваща необявена среща между РБ и ГЕРБ, в която участва и Бойко Борисов. След нея двете формации заявиха, че са постигнали сближаване на позициите си.
Ден по-късно от Блока заявиха, че са за дясноцентристка коалиция с ГЕРБ и  Патриотичният фронт е приемлив партньор.

Междувременно днес лидерът на ДСБ Радан Кънев отрече информацията, че РБ е поставил условие на ГЕРБ той да бъде правосъден министър.


АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?