Двете формации ще разговорят за втори път за бъдещия кабинет и стабилно парламентарно мнозинство.

Очакват се и втори кръг преговори с Патриотичния фронт и с БСП.

Втора среща досега имаше само с Реформаторския блок. Лидерите на партиите от блока посетиха централата на ГЕРБ във вторник вечерта. Тогава от ГЕРБ заявиха, че няма коалиционно споразумение, а изясняване на позициите и уверение, че реформаторите са сигурен партньор.

Екипите на ГЕРБ и АБВ вече се срещнаха на 19 октомври. Тогава двете формации постигнаха принципно съгласие и еднакво мнение по 14 от всички 18 точки.

Георги Първанов излезе от преговорите удовлетворен, но открои различията, а трите дами от ГЕРБ (Цачева, Стоянова и Бъчварова) благодариха за конструктивния диалог и също отбелязаха разминаванията между двете партии.

Различията между ГЕРБ и АБВ се отнасят най-вече до ролята на държавата в икономиката, данъчното облагане и развитието на ядрената енергетика.

От ГЕРБ държат на ниското плоско данъчно облагане, докато АБВ настояват за прогресивна скала.

Според най-голямата политическа сила в 43-ото НС държавата трябва да има единствено регулаторни функции, докато от АБВ смятат, че тя трябва да бъде активен участник в икономическите процеси.

Георги Първанов с,ята, че мораториумът върху строителството на АЕЦ "Белене" трябва да бъде отменен, докато ГЕРБ държат на него, цитира го БГНЕС.

По отношение на изборния закон двете партии са се обединили, че трябва да има промени, които да отстранят проявените недостатъци.

АБВ остава на позицията си за промяна на държавното устройство и преминаване към президентска република, но са обявили, че на този етап не е моментът да се обсъжда този въпрос.

От АБВ държат и на 120 мажоритарно избрани депутати, докато от ГЕРБ смятат, че мажоритарният елемент трябва да се развива чрез преференциите.