Оказа се, че по 14 от всички 18 точки двете партии принципно съгласие и еднакво мнение.

Различията им са относно изграждането на нови ядрени мощности, в данъчната политика, "Южен поток", в пенсионната реформа.
 
Те обявиха, че са единодушни относно партиите, с които не желаят да се коалират-ДПС, "България без цензура" и "Атака".

Вижте снимки >>>

След продължилите над 3 часа преговори Румяна Бъчварова обобщи, че преговорите могат да минат на експертно ниво, за да се види дали двете партии могат да приближат позициите си още. Тя благодари на представителите на АБВ за конструктивната дискусия и добрия тон, в който са протекли разговорите.

От своя страна Цецка Цачева заяви, че и двете партии са доволни от новия тон и стил в политическото общуване. Тя посочи, че разговорът е бил задълбочен по основните приоритети на политиките, които и според двете страни са необходими за държавата.

Позицията на АБВ

Георги Първанов изключи възможността експерти от коалиция АБВ да участват в кабинета на ГЕРБ, дори управляващите да поискат такава помощ. Аргументът му - една партия не може да даде експерти за кабинет без политически ангажимент.

С експертно управление вече го играхме и то твърде скоро и не беше най-добрият вариант, разясни той.

От страна на АБВ бе направено уточнението, че най-добрата формула за управлението на страната е постигане на голяма коалиция, която да обедини десния и левия сектор. От страна на ГЕРБ оставят тази тема отворена.

Георги Първанов заяви, че първоначално не е било предвидено той да участва в срещата, но в последния момент е решил да се присъедини.

"Държах да влезе разговорът в дълбочина, да обсъждаме и принципите, основните идеи и механизмите за тяхната реализация", посочи Първанов.

Според него големият въпрос е за формулата за бъдещо управление.

Той подчерта, че двете формации са имали сериозен спор относно ролята на държавата и че в АБВ смятат, че държавата трябва да има регулираща роля в икономиката, в социалната сфера.

"Оставаме с впечатлението за немалко и трудно преодолими различия. Оттук-нататък никой от нас не може да каже, преди да анализираме, дали вървим към по-нататъшно сближаване, или късаме дотук”,
заяви Първанов.

АБВ ще играе ролята на социален коректив, добави той.

В срещата с преговорния екип на ГЕРБ (Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова) в Народното събрание участваха председателят на АБВ Георги Първанов, заместник-председателят на АБВ Румен Петков и Кирил Цочев, който е част от преговорния екип на АБВ.

Разговорите между двата преговорни екипа започнаха в 13 часа в парламента в неделя и продължиха над 3 часа и половина.

В понеделник ГЕРБ ще реши дали да продължи с консултациите и с кого. От 12.00 ч. се събира целият актив на партията.

Анкета: С кого да се коалира ГЕРБ?