Той каза това не енергийна дискусия за АЕЦ „Белене“, организирана от основаната от  него партия АБВ, предаде БНР.

"Бездействието и липсата на решение за бъдещето на втората атомна централа се отразяват негативно върху развитието на страната. Губим динамика, енергийната ни дипломация и политика губят динамика. Хората по света работят, решават си проблемите. Изградена в съответствие с действащите международни стандарти, АЕЦ “Белене“ ще допринесе до значително по-чист електроенергиен микс", каза Първанов. 

По думите му ще помогне за изпълнението на ангажиментите за намаляването на вредните емисии, ще даде на страната по-евтина и по-сигурна енергия.

"С решението за прекратяване на проекта “Белене“, българските власти са се отказали от най-големия стратегически и високотехнологичен проект в българската икономика. В парламента първата, най-важната, работа, която трябва да се свърши е да се внесе предложение за отпадането на така наречения мораториум или на решението на парламента за прекратяването на проекта “Белене“. Да се развържат ръцете на изпълнителната власт, с което да се даде зелена улица на този проект", каза още той.