Вчера Георги Първанов заяви, че решението на АБВ да подкрепи новия дълг от 16 млрд. лв. е било сериозна грешка и той ще подаде оставка. 

Въпросът с оставката на лидера на АБВ Георги Първанов  (президент 2002 - 2012 г.) ще бъде обсъден на Националния съвет на партията на 6 март и след това на Националната конференция в края на април. Това стана известно след работно заседание на ръководството на АБВ и депутати.

"Днешното заседание е работно. Това не е форматът, в който се поставят или обсъждат оставки", заяви пред журналисти Георги Първанов след края на срещата.

"На парламентарната група вярвам. Това, че някой е изкривил информацията, не е довел докрай изпълненията на политическия съвет, е друга история", коментира лидерът на АБВ.

На въпрос кой е изкривил информацията Първанов отговори: "Грешки на комуникацията".

"Трябва да тълкувате моята оставка и като протест към онова, което става в парламента изобщо, защото беше одобрен един дълг, който, както се видя, има кухи, надписани числа, който не е добре структуриран. Това го призна самият министър Горанов. И то го призна на финала на едно продължително обсъждане, вместо да извадим разчетите, да направим сметките и да покажем нещо, което е изпълнимо, за да може да успокоим хората", коментира Георги Първанов.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че Георги Първанов не трябва да се оттегля.

"Той е не просто нужен на АБВ, той е нужен на България", коментира Петков.

Попитан дали на заседанието на ръководството на партията е имало напрежение той заяви: "Ситуацията очевидно не предполага бурна радост".

"Очевидно е за обществото, че оставката на Георги Първанов няма да бъде приета", заяви още Петков.

Трендафил Величков, член на Изпълнителния съвет на АБВ и областен управител на Пазарджик, като перифразира думи на Хемингуей, каза, че важното от днес е, че "слуховете за нашата смърт са силно преувеличени".

Величков добави, че на предстоящия Национален съвет на партията ще бъде обсъден начинът, по който ще се извършва мониторинг на изразходването на средствата от новия заем.

АНКЕТА: Ще напусне ли Първанов лидерския пост в АБВ?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кирил Цочев срещу Георги Първанов?