Така Георги Първанов, президент на Република България /2002-2012/, отговори на журналистически въпрос за идеологията на АБВ и разликата с тази на социалистическата партия.

Като втори компонент, президентът посочи схемата на мажоритарен вот на изборите у нас, като трети – рязко свиване на партийната субсидия.

Първанов е категоричен, че времето на идеологиите е отминало, но е време за управленски програми, които дават верни и работещи решения, особено в момента за изхода от кризата.

Той обясни, че в основата на разликите стои визията изобщо за политическия модел в България.

Има много неща, които ние казваме по отношение на пряката демокрация. Не само националната, но и вътрешнопартийната пряка демокрация трябва да станат основен лост – например прекият избор на председатели“.

И допълни, че би могъл да изброи още над десет точки на разлики, като подчерта, че не намира идеологически моменти в концепцията и партийните документи на БСП.

По повод отпадането на ангажиментите от Националната служба за охрана (НСО) към президента Първанов, той заяви, че не усеща правата си нарушени по този начин.

По отношение на конфликта Русия – Украйна Георги Първанов е категоричен, че България не може да бъде част от военно решение срещу Русия. Правителствената и на държавния глава позиция той отредели като много агресивна.

И припомни изреченото преди седмица становище от Мартин Шулц – че санкции срещу Русия не трябва да има, Крим вече има друга реалност и решенията трябва да са мирни и разумни.

За представянето на АБВ на евровота Първанов е категоричен, че формацията ще има достойно и убедително представяне.

А що се отнася до дадените цифри от социолозите, президентът коментира: „Не искаме нищо да ни дават, ние ще си го вземем“.