Лидерът на АБВ критикува работата на министерствата на външните работи, отбраната, образованието, икономиката и енергетиката.

Критикуват ни, че стоим в управлението. Ако грешките и провалите бяха наши, нямаше нищо по-естествено да си съберем папките и да си тръгнем, но дефектите са в други сектори. Затова твърдя, че по-логично е да поискаме ние ремонт на кабинета в слабите му страни. Имаме основанието, имаме самочувствието и ние трябва да го направим.

Това заяви преизбраният на поста лидер на АБВ Георги Първанов пред делегатите на Националната конференция на партията, цитиран от БТА.

Според него, ако това не се случи, ще се ерозира авторитетът на управлението и ще се губи времето на държавата.

Ние имаме един критерий - вярност към поетите предизборни ангажименти. Ако има в кабинета министри, чиито действия се разминават и противоречат на онова, което ние сме обещали на хората, нищо по-естествено от това ние да бъдем против такива действия, заяви Първанов.

Лидерът на АБВ коментира още, че основният критерий на АБВ за отношението към властта не е толкова динамиката и партньорството с управляващата коалиция, а ефективността в работата на кабинета.

Дейността на министрите на външните работи, на отбраната не само ерозира влиянието на управляващата коалиция, тя е вредна за България и българите в стратегически план, заяви Георги Първанов.

В енергетиката само безпомощно се инкасират загуба след загуба, това, което и сега се случва, неизбежно ни води до истински срив, посочи той.

В Министерството на икономиката не се случва нищо, освен кадрови чистки, в образованието пък се случват странни неща, коментира Георги Първанов.

Няма как с толкова пробойни в кабинета да кажем, че правителството е силно, допълни той.

На шестия месец от управлението можем да кажем, че лимитът от възможните управленски и политически компромиси на АБВ в коалицията в значителна част се изчерпа, заяви лидерът на АБВ.

Не мога да приема на нас да се гледа като на пето колело, като на своеобразен апендикс, каза още Георги Първанов.

Аз самият, повече от всеки друг, съм искал да минем в радикална опозиция, да извадим малцината си представили от управлението, но питам, защо да бъде махнат най-успешният министър, който направи толкова много за социалната политика, а да бъдат оставени слабия министър на отбраната, вредния - на външните работи, да се примирим с очевидната безпомощност в енергетиката, заяви Първанов.

В нашите редици има личности, които могат да ръководят по-добре и отбраната, и дипломацията, и икономиката, и енергетиката, и образованието, но ние критикуваме политики, без никакви претенции за разширяване на участието ни във властта, посочи той. 

Георги Първанов посочи, че АБВ трябва да постави пред партньорите си от партията мандатоносител няколко ключови въпроса като дали ще бъде даден ход на социалните реформи, и преди всичко на пенсионната реформа, или те ще станат жертва на предизборни сметки, както и дали ще се случат решителни промени в енергетиката, за които АБВ ще предложи план за действие.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?