Вчера Калфин подаде оставка като водач на българските социалисти в Европарламента.

На коментарите на депутати от левицата, че извършва предателство, днес той отговори, че предателите са тези, които обещават едно, а после правят друго, които крият предателството си зад извинения - зад единството на партията,  коалиционната листа, че някой ги натискал, че им обещал нещо.

"Можех да избера удобното място да се скрия в партийната листа и да си млъкна. Няма да го направя, защото за мен правенето на политика е отговорност, включително морална, а не е начин за прехрана", коментира Калфин на пресконференция, цитиран от БТА.

На коментарите, че е глезеното дете на БСП, каза, че след няколко месеца ще стане на 50 г. и много отдавна е забравил как се чувства човек като глезено дете.

Калфин обясни, че водил много битки с БСП, постигали са резултат и за всяко свое действие може да се отчета и да каже какво е постигнато.

По думите му, има някои други по-глезени, които обикновено около микрофоните се изявяват най-силно.

Относно обявяването им за предатели, президентът на България от 2002 г. до 2012 г. Георги Първанов, който създаде "АБВ", коментира на пресконференцията, че тези квалификации и определения са овехтели и призова да се запази добрия тон.

"Да видим кой повече е изневерил на идеите, на принципите, на ценностите. Да бъдем критикувани и аз, и Калфин, но за политики", посочи той.

Вижте какво каза още Първанов >>

Вижте кой тръгва с АБВ >>

Първанов не приема обвинения, че работи за ГЕРБ от онези, които подарили на ГЕРБ десетина победи. Той добави, че водил най-яростните битки с Бойко Борисов - импийчмънт, атаки от всякакъв характер и удари под кръста.

По думите му разцеплението в БСП се използва като плашило.


АНКЕТА: Ще има ли рацепление в БСП?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Власт или идеи разделят социалистите?