По повод подкрепата на ДПС за спорната пенсионна реформа на ГЕРБ, срещу която се обявиха и коалиционните им партньори от Реформаторския блок, бившият президент коментира пред Нова телевизия:

Подозирам, че тук става въпрос за нещо по-дългосрочно в политически план.
Винаги съм се съмнявал, че ще дойде момент, в който може да се отиде към сближение между ГЕРБ и ДПС, но като че ли се форсира това. ДПС не са толкова непримирими, колкото бяха по време на предизборната кампания. Върви едно сближение, което вероятно ще се реализира понататък в коалиция”, каза Първанов.

Той подчерта, че предстоят местни и президентски избори и призова, ако подозренията му не са верни, ГЕРБ да го опровергаят - да потърсят съгласие с партньорите си, вместо при първия проблем да отиват за подкрепа при ДПС.

Лидерът на АБВ изтъкна, че има гласувания по важни въпроси, по които коалиционните партньори имат различия, а се получава така че ДПС гласуват заедно с ГЕРБ.

Според него има възможност това правителство да приключи живота си предсрочно, защото не се спазват коалиционните споразумения.

По думите му, ако има предсрочни избори, отговорност ще носи мандатоносителят ГЕРБ.

Няма да подкрепим предложението парите от частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ. Нашата парламентарна група ще гласува против по няколко причини. Първата е, че ние сме удивени от начина, по който става всичко това. Стои въпросът и защо през главата на социалния министър се решават тези промени”, заяви още Първанов.

Той няма никакво обяснение защо се бърза толкова, освен че трябва да се запълни една дупка в НОИ. По думите му обаче този ход не решава нито един от проблемите на Осигурителния институт - например въпросите с неплащането на осигуровките или с инвалидните пенсии.

Непрекъснато питаме защо се бърза и нямаме отговор. Има едно пренебрежение с партиите с по-малко електорално присъствие. Това показва, че се връщаме към коалиционното отношение, демонстрирано по времето на Симеон Дянков”, каза Първанов по повод думите на  финансовия министър Владислав  Горанов, че на ГЕРБ не им е нужна подкрепата на партии с 4-5% електорална подкрепа.

След масовата реакция срещу идеята на ГЕРБ, вчера премиерът Бойко Борисов призна, че има основание за протест срещу това, че ако веднъж от частния пенсионен фонд се отиде в НОИ, след това няма връщане. Затова възложил на финансовия министър да му подготви и предложи в най-кратък срок решение.

Рано тази сутрин президентът Росен Плевнелиев призова за 3 месеца отсрочка за тези промени.