Така президентът на България за периода 2002-2012 г. Георги Първанов коментира констатацията на част от левицата, че са възможни избори след европредседателството.

„Не бих казал, че сега стои въпросът за предсрочни избори. За да се случат те, трябва да са налице няколко фактора. Първо - да има проблеми в управляващата коалиция. Въпреки усилията на Валери Симеонов да компрометира мнозинството, все още не успява да го постигне. Второ - трябва да има силна опозиция. Но не в смисъл да говори високо, радикално, а в смисъл – която да се възприема като алтернатива. Засега „Позитано” се възприема по-скоро като част от пейзажа. И трето – трябва да има силно социално напрежение. Имаме податки, но засега не мисля, че този въпрос седи”, обясни Първанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според него преценката на Симеонов за това как стои в обществото „не е адекватна”.

„Но тези въпроси, които той поставя, не са нови за ГЕРБ”, добави бившият лидер на АБВ.

По повод искането на БСП да бъдат огласени имената на политици, които са се облагодетелствали от КТБ, с което премиерът Бойко Борисов се съгласи, Първанов припомни, че на него самия му се е налагало да опровергава как имал 80 млн. лева във фалиралата банка. Затова, по думите му, ако нещо ще се разкрива, това трябва да го направят компетентните органи, "а не да вървим по жълтите медии и фалшивите новини".

По думите му самият той трудно се ориентира кое в политиката ни е имитация и кое - реално намерение.

За отношенията между Борисов и президента Румен Радев той коментира, че е имало и по-тежки дни за отношенията между двете институции, когато между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 са прехвърчали искри. По думите на Първанов, ако сега тези отношения изглеждат напрегнати, то е по-скоро по друга причина:

"Става дума за силни фигури, които трудно мелят помежду си, ако мога да перефразирам народната поговорка".

За „Кумгейт” Първанов пък попита дали някой ще провери роднините, които са се облагодетелствали от участие в бордове и от европейските проекти и държавния ресурс.

„Години наред партиите във властта, без изключение, вкарваха най-напред своите апаратчици на места, които стояха неадекватно. Видях това, което е в „Булгартрансгаз” - примери не само на роднини, но и на хора, свързани с партиите”, заяви Първанов.

Що се отнася до оградата по границата той коментира, че трябва да се види какви пари са изхарчени, дали е постигната целта и дали някой се е облагодетелствал.

Накрая Георги Първанов обяви, че пише книга, в която ще събере много документи и спомени за отношения и разговори.