Вчера енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, за да "отпаднат всички съмнения" около това, че от 20 години се познавала с Гинка Върбакова и съпругът й от Пазарджик, чиято фирма "Инерком България" купи активите на енергодружеството у нас.

„Съмнението остава и ако от другата страна имаме държава, защо България не проявява интерес? Ние няма да се намесваме в правилата на сделката, но държавата трябва да защити своя интерес и интереса на тези 3 млн. потребители. Има много неща, които чакат своя отговор. На първо място това е въпросът „Кой?”, каза още основателят на партия АБВ пред Нова телевизия.

По повод организирана от партията дискусия за бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“, той каза иронично:

"Гинка от Пазарджик може да купи и АЕЦ "Белене".

Първанов коментира, че министър Теменужка Петкова е подала оставка и е понесла ситуацията „хладнокръвно и спокойно“.

„Това засили съмнението, че тя е един бушон“, каза обаче той.

И сподели за свое съмнение:

"Може би оставката да е свързана и с преговорите между ГЕРБ и техните коалиционни партньори. Не бих се изненадал, ако наследникът на Петкова на поста бъде от Обединените патриоти".

Първанов коментира още за енергийните проекти:

„Аз не поставям АЕЦ „Козлодуй” като алтернатива на АЕЦ „Белене”. Нека да се работи по двата проекта. На Белене имаме готова площадка. Имаме реактор, който е построен точно заради тази площадка. Тепърва проучванията трябва да продължат, да се търсят лицензи. Тоест, забавянето ще бъде повече от 10 години. Време, в което ние вече трябва да произведем ядрена енергия. Така че без да отричам варианта за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, а още повече, че там имаме свръхнатовареност – имаме 6 реактора, от които два работещи и четири се извеждат. Така че много по-сигурно е, ако говорим за сигурност, АЕЦ „Белене”. 

По повод отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на пърламента пък той каза: 

"Не може да се иска оставката на депутат заради изразено мнение, дори и то да не се споделя от преобладаващата част от парламента и обществото". 

Той обаче подчерта, че почита жертвите на Народния съд.

По повод изучаването на комунизма в учебниците Първанов каза, че има крещящо двоен стандарт в отношението към периода до 9-и септември 1944 г. и след 9-и септември 1944 г." – коментарът бе по повод новите учебна програма, която засилва изучаването на периода на комунизма.

"Аз съм за това да се покаже насилието в лагерите, репресиите. Но ако ги има след 9-и септември, защо ги няма в учебниците преди 9-и септември 1944 г.?”, попита той.