Бившият президент потвърди, че листата ще бъде водена от Ивайло Калфин.

АБВ ще използва коалиция от партии, но Първанов отказа да назове имена на партньори, заради натиск върху техните лидери, на който бил свидетел напоследък. 

Вижте кой тръгва с Първанов >>

Никой от АБВ няма намерение да напуска БСП, нито да основава нова партия, увери бившият президент.

Основният опонент щял да бъде ГЕРБ, а другите - конкуренти.

"Винаги сме си казвали – дайте да не тревожим партията, сега казвам – хайде този път да разтревожим партията. Да я разтревожим за това, че някои хора я вкараха неготова в управлението", призова бившият президент. 

Първанов за пореден път каза, че ръководството на БСП е "в тежка зависимост" и решенията се вземат от много тесен кръг посветени.

И попита кой е този, който разпъва медиен чадър над лидера на партията? По думите на Първанов отговорът на този въпрос ще отговори и кой направи "злополучната номинация" за шеф на ДАНС.

Първанов обясни разцеплението в БСП с това, че хората, които се оказали на върха не и без неговото съдействие, теглили тебеширената линия и казали – "тези са добри, онези са лоши”. 

Той припомни думите си от преди години, че АБВ е пушката на стената, която ще гръмне в третото действие. Надявал се да не става така, но събитията в българската политика го наложили.

Първанов е убеден: изборите ще покажат, че АБВ е най-перспективната формация, "може би затова е този гняв, тази агресия".

На въпрос за изключването му от БСП, Първанов заяви, че по устав може да го изключи организацията, в която членува - тази в Ковачевци.

Знам при Йосиф Висарионович (Сталин) е имало доста по-разнообразни форми на политическа репресия, нека не се фокусират нашите другари от "Позитано" само върху тази форма... Какво става, печелите ли от това?”, обърна се Първанов към своите.

В пресконференцията участваха още Ивайло Калфин, Румен Петков, Евгений Желев, проф. Борислав Борисов, ген. Михо Михов и др. Първанов благодари на Николина Чакърдъкова и Весела Лечева, които също бяха там.