Това съобщиха пред БТА от прессекретариата на държавния глава.

Освобождаването на Пенов идва след публикации в медиите, от които се разбра, че той е бил адвокат на пивоварната на "Леденика" - "БУЛБРЮ БГ" ЕООД, по делото в Софийския административен съд за отнемането на лиценза на предприятието в началото на 2010 г. Именно за нейния собственик - Михаил Михов, станал известен като Мишо Бирата, в записа Борисов лобира пред Танов да не му правят проверка, защото е поел ангажимент.

Според мнението на експертите формално няма конфликт на интереси, но поради изострената обществена чувствителност президентът смята за необходимо като морален жест да освободи Сашо Пенов, е позицията на президента относно юриста, който е адвокатствал на собственика на "Леденика".

За разговора премиерът заяви, че е монтаж, а Михов отрече да му е искал и той да му е обещавал протекции. Борисов обаче заяви пред депутатите в парламента, че лично Първанов му се е обаждал, за да му каже, че митниците "натискат" бизнесмена, който е и председател на баскетболната федерация.
Министър-председателят каза още, че се надява президентът да не отрече това. Самият Първанов досега не е коментирал публично скандала, но в лаконично прессъобщение преди дни заяви, че в изнесените разговори всичко е казано ясно и те говорят сами по себе си.

Сашо Пенов е университетски преподавател - доцент по финансово право в СУ "Св. Климент Охридски" и във Великотърновския университет.