Чолаков даде заявка, че няма да разделя съдиите от ВАС на две групи - тези, които го подкрепиха в кандидатурата му и тези, които не застанаха зад него.

"За мен е важно да сме единни, а независимостта и прозрачността стоят в основите на правораздаването", допълни той, цитиран от БТА.

Чолаков се обяви още за развиване на системата за електронно правосъдие в административните съдилища.

"Няма да успея нито за 100 дни, нито за първите години да се справя с всички предизвикателства", заяви още Чолаков по време на официалната церемония.

Той получи от предшественика си Георги Колев символичен ключ, с който да отвори вратата на доверието. Чолаков върна жеста на Колев като му подари златната значка на ВАС.

"С това, с което не се справих, вероятно Георги Чолаков ще успее", коментира Георги Колев и подкрепи наследника си с тезата, че доверието е нещо, което следва да се пази.

Той оцени административното правосъдието в България, като коментира, че то е на изключително високо равнище и изрази очакване Чолаков да продължи всичко направено до момента.

Главният прокурор Сотир Цацаров посъветва Чолаков да не се вслушва във вредния шум отстрани, защото той обезценявал работата на съдебната система.

Обвинител номер 1 даде висока оценка на Георги Колев и заяви, че се е справил с работата си. Той изрази убеденост, че новият председател на ВАС също ще успее в тази насока и затова му пожела кураж.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък заяви, че изграждането на правова държава е последователност от прилагането ценностите на правото.

А според представляващия ВСС Боян Магдалинчев Георги Колев в голяма част е успял да се справи с трудните задачи и е свършил достойно работата си.

Около избора на Георги Чолаков се разрази скандал, след като при избирането му от предишния ВСС президентът отказа да подпише указ за назначаването му. Румен Радев се мотивира, че би било по-демократично той да бъде избран от новите съдебни кадровици. Първоначално имаше спорове дали процедурата по избор на нов председател да бъде проведена изцяло отново с изслушване и на двамата кандидати - Чолаков и Соня Янкулова. Надделя обаче мнението на мнозинството, че това не е необходимо, а само изборът на Чолаков да бъде прегласуван.

Така той бе избран и от новия състав на ВСС, без да бъдат взети предвид въпросите на част от членовете - как така се е сдобил с 10 цесии на имоти край морето, дадени на социално слаби, защо е напускал два пъти системата, какво го е накарало при успешна кариера на адвокат да се върне във ВАС и защо ВСС или Инспекторатът не са проверили тези факти.