Съдът им наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража", предаде Дарик радио.

В ареста е и 37-годишният Венелин Качаков. Срещу него има повдигнати обвинения за измама в особено големи размери.

25-годишният Георги Христов, който бе арестуван на 12 август на летище София, е официалният собственик на фирмата.
Той стриктно е изпълнявал указанията на Венелин Качаков-Венко Измамата, който е основен организатор на схемата с фалшивите екскурзии.

Христов e подписвал документи, сключвал е договорите на фирмата и е изтеглил от банковите сметки парите, внесени от измамените клиенти.

По думите на съдия Боян Кюртов, Георги Христов е получавал скромно възнаграждение, в замяна на което се е съгласил да бъде официален собственик на фирмата.
Според съда, Христов от самото начало е бил наясно с организирането на крупната измама. Въпреки това той е изпълнявал нарежданията на Качаков, свързани с реализирането на измамата.

Христов е с основно образование и няма компютърна грамотност. Бил е съден за притежание на наркотици и за грабеж.

Другият подсъдим Георги Пасев също остава в ареста. Той също имал централна роля - обучавал е служителите на фирмата фантом как да предлагат съблазнителните оферти и участвал активно в преговорите със сайта за колективно пазаруване Грабо. Според защитата двамата са подведени от Венелин Качаков.
В хода на разследването обаче, фиктивният собственик разказал, че именно богатият опит на Георги Пасев в туристическата сфера, е направил измамата възможна. Схемата е замислена още в началото на годината.

Според прокуратурата, той е знаел, че фирмата няма лиценз за подобен род дейност.

Съдът прецени, че Христов и Пасев са действали в съучастие от самото начало и са знаели за намеренията на Венелин Качаков.
"Качаков и Пасев са обсъждали всички детайли по закупуването на фирмата, по организирането на тия туристически пакети" , каза съдия Боян Кюртов пред БНТ. 

До момента откраднатата сума е 151 000 лева
, но засега жалби са подали едва 31 човека от всички измамени. Работата по случая продължава, като се очаква и други от общо 226-те излъгани да съдействат на разследващите.
"Качаков и Пасев са обсъждали всички детайли по закупуването на фирмата, по организирането на тия туристически пакети" , каза и съдия Боян Кюртов пред БНТ.

Междувременно от сайта за колективно пазаруване, обявиха, че ще обезщетят клиентите, закупили ваучери за почивките, до размера на пълната стойност на публикуваните оферти. За Малдивите това са до 1000 лева на човек, а за остров Корфу 350 лева.
"За съжаление клиентите на място са заплащали допълнителни услуги като самолетни билети, автобусни превози до Корфу, които ние в момента нямаме как да поемем", каза Ивайло Илиев - търговски директор в Грабо.
От сайта обмислят и специални застраховки, които в бъдеще да обезпечават клиентите, при евентуални проблеми от страна на търговците.