Така коментира пред журналисти заместник-председателят на БСП Стефан Данаилов, предаде БТА.

По-рано днес Гергов подаде оставка пред Националния съвет на БСП като член на Изпълнителното бюро, за да не разделя партията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи Гергов да бъде освободен от партийното ръководство, заради замесването му в случая с организираната среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

"Гергов направи жест все пак към всички нас, за да не изпадаме в тежка ситуация, защото гласуването щеше да бъде по-лошо за него, но можеше по-леко да мине цялата история, ако беше приел да се срещне с Изпълнителното бюро, но той отказа", коментира Данаилов.

"Първо, когато си приел да бъдеш член на ИБ, то не е случайна работа, всеки трябва да се замисли кой е, къде е в живота, има ли някакви морални устои, защото всичко се трупа на партията", коментира той.

Помолен да коментира твърденията на Гергов, че е помогнал за избора на Нинова за председател на БСП, Стефан Данаилов каза: "Факт е и то се знаеше, че са помогнали тогава тоя, тоя и тоя, и въз основа на това са искали разни работи".

По думите му Гергов искал да бъде заместник-председател, но не станал. "Както знаете, единственият съм само аз", добави Данаилов.

По думите му ходът на Нинова за промяна в устава председателят на партията да бъде избиран от партията е бил именно с цел да се спрат тези зависимости.

Данаилов смята, че Нинова трябва да продължи промяната, за което й трябва кураж и силна подкрепа.

"Ако тя не беше взела такова решение за освобождаване на Гергов, тогава щеше да стане вътре "Содомор и Годомор", коментира Данаилов.

Таско Ерменков коментира, че поемането на политическа отговорност е признак на добра политическа култура и на осъзнаване на това, че БСП е партия, а не група по бизнес интереси.

"Няма нищо притеснително да пиеш кафе с когото искаш, но когато заемаш партийни постове носиш политическа отговорност и той си я понесе съвсем съзнателно, каза той. Гергов си подаде оставката сам и смятам, че това е добър морален акт от негова страна", коментира Ерменков.