По негови думи, на самия пленум е говорил за хората, които задкулисно стоят в тази схема.

"Когато Корнелия Нинова ме извика преди един ден, за да ми каже, че трябва да си дам оставката, той (Румен Овчаров) беше при нея", заяви Гергов.

На въпрос на кой е поискал въпросната среща, Гергов беше категоричен , че той е бил инициатора за нея, а конкретния час е определила Нинова и отказа да назове поименно кои са другите, които стоят в задкулисието.

Попитан как се появи тази среща между Сашо Дончев, Цацаров и него, Гергов коментира, че всеки ден пие кафе с някого, подчертавайки как Цацаров не е всеки, но познанството им е от много години.

Гергов обясни, че тези действия са "налели вода в мелницата" на "Да България", където по негови думи са хора като Прокопиев, които освен себе си не виждат нищо друго.

Той заяви, че няма представа дали това не е някаква своеобразна борба между американското и руското лоби и, макар че е руски гражданин и почетен консул на Руската федерация, категорично отрича да е сътрудник на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Гергов сподели, че не е допускал, че ще бъде употребен по такъв начин от Сашо Дончев и според него не главния прокурор е поискал тази среща, това е бил един нормален разговор, на който той е присъствал, без да взема участие.

"Накрая листа, които се извадиха (от Сашо Дончев), те бяха три листа, бяха ясни желания, които да се изпълнят. Тогава ясно му отговори на Дончев главният прокурор, че това не става", коментира още Георги Гергов и допълни: "Аз изгорях от бюрото за партията за едно кафе".

Много ясно той каза: "Ще видим. Една битка, че съм загубил, не значи, че съм загубил войната. Аз мога да бягам на дълги разстояния. Днес обаче се нагледах на един цирк в Националния съвет...

Започва да се сваля маската. Започва да се сваля една маска, маската на новия председател на партията. Аз няма да й спестя нищо в тези дни от тук нататък. Само да знаете как да ме питате. Всичко ще кажа".

Попитан дали е вярно, че главния прокурор е заплашвал Сашо Дончев, Гергов категорично заяви, че няма такова нещо и добави, че разбира защо Сотир Цацаров толкова трудно се съгласил на тази среща.

На въпрос може ли всичко това, което се случи да се квалифицира като активно мероприятие Гергов бе категоричен, че е такова и добави, че БСП трудно се "разчита".

По негови думи, задкулисните играчи тръгват точно от там и изрази съгласие, че това мероприятие е също така и срещу Борисов и Цацаров.