Има решение на легитимните органи на партията – Национален съвет и Изпълнително бюро, че няма да правим коалиция с ГЕРБ. Член на ръководството, без да е упълномощен, е водил разговори, по негово признание, и то няколко пъти, с лидер на нашия политически опонент за такава коалиция.

Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова на въпрос за бившия член на ИБ на НС на БСП Георги Гергов, цитирана в съобщение на БСП.

В тв интервю вчера Гергов призна, че е имал лична амбиция БСП да спечели последните парламентарни избори и след това партията да направи коалиция с ГЕРБ. Дори бил разговарял по темата няколко пъти и с Бойко Борисов.

Днес Нинова предположи, че едва ли разговорите са били за един учебник по един предмет в един клас или за оздравяването на общинските болници.

Каквото и да струва на мен лично и на моя екип, дори и „по-раншкото” ми отстраняване, ще продължа с всички сили действията си срещу задкулисието и паралелната държава, срещу договорките зад гърба на легитимните органи на партията, на членовете на партията. Ако искаме да променим държавата, трябва да започнем от себе си и да дадем личен пример”, категоричен е председателят на БСП.

В интервюто Гергов Гергов прогнозира, че рано или късно Нинова ще си отиде от лидерския пост в БСП, като по думите му е по-добре това да се случи по-раншко, за да не „станат още поразии”.

Нинова коментира и думите на Георги Гергов, че е ходила „инкогнито” в Пловдив, за да му предлага „компенсации”.

"Жоро, аз разбирам, че не си виновен, какво да направя, за да се компенсирам”, твърди Гергов по повод изваждането му от Бюрото.

По думите на Нинова това минава единствено в графа „ваканционни вицове”.

Тя представи днес откритото писмо от пловдивските социалисти до нея, което е било разпространено и от медиите, с което те я канят.

„Аз отидох в Пловдив в отговор на това писмо. Какво инкогнито има да отидеш по публично обявена покана, на публична среща пред 60 човека и да изразиш политически позиции. За компенсации и дума не е ставало”, каза още Нинова.

Председателят на левицата допълни, че ако е искала да прави компенсации, е щяла да се възползва от решението на ВСС, че в срещата в ЦУМ не е имало нищо нередно.

„Още тогава заявих, че няма връщане назад и този въпрос е приключен”, категорична е Корнелия Нинова.