Москва чрез Роснефт се опитва да засилва влиянието си в онези райони, където Съединените щати са изправени пред съпротива.

Тази компания е активна в чувствителни държави като Куба, Китай, Египет и Виетнам, съобщава Ню Йорк Таймс.
Освен това, отбелязва вестникът, "Роснефт" сключва сделки в страните от Източното Средиземноморие и Африка и също така има икономическо и политическо влияние в Северен Ирак и твърди, че контролира иранските нефтени находища.

"Роснефт" става изключително ценна геополитически.
Това наистина дава на руското правителство невероятно влияние върху важни за Съединените щати въпроси ", казва Ейми Майерс Джафи, експерт по енергийната сигурност на Съвета по външни отношения, цитиран от изданието.

Заради санкциите срещу Русия, западните петролни компании като Exxon Mobil не могат да участват в общи проекти с руските нефтодобивни компании за дълбоко сондиране в Арктика.
Затова на "Роснефт" й се налага да търси нови източници на петрол извън страната.
 

В момента Венецуела е най-важната чужда страна за "Роснефт".
Тя стана нейния втори по големина източник на петрол след самата Русия.

През последните три години Москва и "Роснефт" са предоставили на Каракас финансова помощ в размер на 10 милиарда долара, което помага на Венецуела да избегне фалит.
"В тези сделки съществува геополитически елемент.
Роснефт придобива евтин плацдарм за интересите си във Венецуела, а влиянието на Путин в самия ни заден двор расте неимоверно"- коментира ръководителят на отдела за стратегии на  RBC Capital Markets Хелима Крофт.

По подобен начин "Роснефт" действа и в Близкия изток, където Русия подкрепя правителството на Сирия на Башар Асад, както и развива тясно  сътрудничество с Иран и "вкарва клин между Турция и Запада."

Публикацията също така отбелязва, че Русия официално се противопоставя на кюрдска независимост, но това не е попречило на Роснефт да подпише договор през октомври за  400 милиона долара с регионалното правителство на Кюрдистан за правата за сондиране петролните полета.