Вчера Народното събрание прие предложението на "Атака" в петък като първа точка от дневния ред да бъде обсъдено България да признае избиването на 1,5 млн. арменци в Османската империя през 1915 г.

Днес в пленарната зала обаче изненадващо по искане на Реформаторския блок и ГЕРБ две други точки бяха преместени като първа и втора за утрешното заседание. Като се има предвид, че в 11 часа в петък трябва да започне  парламентарният контрол, е възможно въпросът изобщо да отпадне, тъй като заседанието ще трае само два часа.

Румен Христов от РБ предложи първа точка в дневния ред да стане разглеждане на Закона за земеделските земи, а след него Менда Стоянова от ГЕРБ предложи точка 2 да са промените в Закона за финансовите инструменти.

Проф. Станислав Станилов от "Атака" обвини управляващите, че действията им са скандални.

"И друг път се е случвало по подобни проблеми управляващите да се отмятат от думата си и от гласуванията си. Не знам кой на кого се е обаждал по телефона и откъде, за да се принизи този акт. Искам да ви кажа, че това е страхотен позор", обяви от трибуната депутатът.

Според колегата му Десислав Чуколов пък вчера от турското посолоство са използвали всичките си лостове чрез депутати от ДПС за влияние тази точка "да бъде натикана в ъгъла".

"Информацията, която имаме, е, че в турското посолство са изпаднали в паника и са упражнили всички начини на влияние, които имат върху българското Народно събрание тази точка да не бъде разглеждана", каза той Чуколов.

По думите му от ДПС са оказали натиск върху председателя на Народното събрание Цецка Цачева, тъй като вчера забелязали депутати от движението да влизат и излизат от кабинета й.

Чуколов подчерта, че партията му от 2006 г. предлага българският парламент да признае арменския геноцид и досега 8 пъти това е било отхвърляно с гласовете и на БСП, и на ГЕРБ, и на ДПС.

"Днес за девети път беше отхвърлено искането ти с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БЗЦ, АБВ и двама независими. Обвинявам тези партии, че са слуги на чужда държава, това е търско-български парламент и не взима суверенни решения", заяви още депутатът от "Атака".

По думите му предложението им е в унисон с решение на Европейския парламент, който обяви 24 април за Ден в памет на жертвите, на френския и руския парламенти.  Австрийският парламент прие такава декларация, а утре темата ще се обсъжда в германския Бундестаг.

Кънев: Не знаех за промяната, ще участвам в дебата

Оказа се, че съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев не е знаел за решението на колегите си да предложат преместване на точката от дневния ред. Той отсъствал сутринта по време на гласуването и научи от медиите в кулоарите на НС.

"Категорично не бягаме, ще участвам в дебата утре, пропуснал съм. Това не е добра новина за мен", коментира лидерът на ДСБ видимо недоволен.

В същото време турският град Одрин скъса отношения с Хасково, където общинските съветници кръстиха местния парк "Арменци".