Избирателната активност при допитването е над 52 процента.

Срещу инвестиционното намерение за изграждането на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона са гласували 6465 души. В защита на проучванията и добива на газ в срок от 35 години  са се обявили едва 171 избиратели, предаде БНР.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров обяви, че ще иска среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да се вземе под внимание резултатът от допитването и да бъде спазена волята на населението. В противен случай от Инициативния комитет обявиха, че протестните действия ще продължат.

Инвестиционното предложение и исканата 35-годишна концесия от „Русгеоком БГ” ЕАД е за: „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”.

От общинския съвет предупредиха, че добивът на газ носи "риск от замърсяване, намаляване на дебита или евентуалното изчезване на водата в Добруджа - при това най-скъпата в страната". Наред с това общинските съветници се опасяват и, че дейностите по добива на природен газ,ще се осъществяват в силно сеизмичен регион - на разлома на планината Вранча, и могат да предизвикат земетресения с пагубен ефект.