Водоносният хоризонт, разпростиращ се под почти цяла Североизточна България, ще бъде подложен на риск, тъй като всички предвидени сондажи ще преминават през него.

Не трябва да се допуска и един процент риск от замърсяване, намаляване на дебита или евентуалното изчезване на водата в Добруджа - при това най-скъпата в страната.

Това се казва в декларация на общинския съвет, приета на извънредно заседание днес по повод започналите обществени обсъждания на доклада за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД, предаде БТА.

Общинските съветници се опасяват и, че дейностите по добива на природен газ,ще се осъществяват в силно сеизмичен регион - на разлома на планината Вранча, и могат да предизвикат земетресения с пагубен ефект.

Според общинския съвет експлоатацията на находището с многобройните сонди и оборудването, с шума и вибрациите, с тежката транспортна техника и газопроводите ще повлияе изключително негативно и върху земеделието в района, в който са най-плодородните почви.

Исканата от фирма "Русгеоком БГ" 35-годишна концесия е изключително дълъг период и това умножава всички рискове, се заявява в декларацията.

В община Генерал Тошево вече вървят публични обсъждания на доклада за оценка за въздействие върху околната среда с обществеността в селата Рогозина, Чернооково, Калина, Преселенци, Василево, Спасово, Люляково, Кардам, както и в общинския център.

Инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ” ЕАД е за: „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”.

Общинският съвет на Генерал Тошево провери преди дни дали се извършват в момента технически, проучвателни или други дейности от страна на „Русгеоком БГ” ЕАД на територията на находище „Спасово”, блок „Добрич”, съобщиха от общината.

Проверката установи, че освен наличието на охрана на имота в землището на с. Рогозина, където се извърши проучвателният сондаж, друга дейност не се осъществява.