Цигарите са били открити в склад, собственост на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков.

"Информацията е вярна и складът наистина е мой. Отдал съм го обаче под наем, така че нямам нищо общо с намерените в него цигари", коментира Драшков пред в. "24 часа".

Той не пожела да каже на кого е дал склада под наем. Тече разследване, нека да не изнасям такава информация, а да оставим колегите да си свършат работата, каза още Драшков.

При съвместните действия, ръководени от прокуратурата, е разкрит склад в село Нови хан, откъдето са иззети 1 500 000 къса цигари, съобщи МВР. Реализацията е продължение на акцията, при която на ГКПП-Дунав мост бяха задържани тютюневи изделия за 750 000 лева.

Операцията е осъществена на 23 юли. Засечен е камион през нощта на ГКПП – Дунав мост с огромно количество контрабандни цигари, и проверка за наличието на склад за съхранение на тютюневи изделия без български акцизен бандерол.

От извършените инспекции било установено, че композицията е пътувала за област София. Полицаите са открили, че складова база е в село Нови Хан.

При операцията са открити и иззети 150 мастербокса цигари (1 500 000 къса), без български акцизен бандерол.

На 23 юли през нощта бе предотвратен опит за пренасяне през ГКПП-Дунав мост Русе на 200 мастербокса (2 млн. къса) цигари без български акцизен бандерол. Задържаният товарен автомобил е пътувал от България за Румъния.

В специално изграден тайник в предната стена на ремаркето на превозното средство бяха укрити кашоните с контрабандни цигари. Общата им стойност се изчислява на 750 000 лева по цени на съдопроизводството.

Шофьорът на превозното средство, румънски гражданин, е задържан в следствения арест с прокурорска мярка за 72 часа.

Звеното за фискален контрол на НАП предотврати контрабанден внос от Румъния на 6 тона козе мляко. При контролна проверка чрез разтоварване на цистерна с мляко, фискалните инспектори се усъмнили в достоверността на предоставените от превозвача документи.

След щателно измерване и изчисляване на обема на цистерната, служителите от фискален контрол са установили разликата между декларираните литри мляко и превозваните в действителност. Оказало се, че 6 тона от товара на цистерната не са декларирани.

След като инспекторите поискали обяснение на шофьора, той се е опитал да им представи фалшива товарителница. От НАП поясняват, че млякото най-вероятно е било предназначено за производство на готова продукция, която да се реализира на вътрешния пазар на България, без да се плати ДДС при продажбата й.