Действията на служителите на ГДБОП се ръководят и координират от ръководителя на Специализирана прокуратура Иван Гешев и двама наблюдаващи досъдебното производство прокурори, а съдействие оказва и дирекция „Жандармерия“.

Всички изходи и входове на Плевен са блокирани. По неофициална информация спецоперацията е срещу групата на Камен Балбузанов – Куката, съобщиха "24 часа" и местният сайт "За Плевен".

Балбузанов е с богато криминално досие. Той има 11 присъди за кражби, измами и хулиганства.

Куката е един от подсъдимите за участие в организираната престъпна група на Христофорос Аманатидис-Таки и Христо Вартерян-Ицо Исуса. Делото се гледа от Специализирания наказателен съд. Обвинението е, че от 2007 г. до декември 2010 г. престъпната група, ръководена от Таки и Ицо Исуса, е разпространявала наркотици, извършвала е грабежи и е нанасяла телесни повреди.

През ноември 2009 г. тогава 32-годишният Камен Балбузанов бе прострелян в кафене в центъра на Плевен. Тежкораненият Балбузанов претърпя няколко операции и по случайност други засегнати от куршумите нямаше.
За опита за убийство пред съда застана Георги Петков, с прякор Дачи, един от "Килърите". Той бе осъден на 20 години затвор.