Това заяви на пресконференция директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и уточни, че в акцията под ръководството на Специализираната прокуратура са участвали 70 унформени.

Разследването е започнало преди шест месеца срещу плевенската група, която се е занимавала с рекет, палежи, побоища и насилствена охрана на големи търговски обекти. Неин лидер е Камен Балбузанов – Куката.

Според събраните данни, членовете на групата са изнудвали десетки хора да прехвърлят земите си и собственици на определени обекти, за да поемат охраната им.

"Няма да позволим да има феодални владения, да се нарушава закона, без да има последствия, не сме 1992 г., държавата е на мястото си и тези хора ще усетят нейната наказателна репресия", коментира началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

По думите на Спиридонов, участниците в групата са си "повярвали, че никой не може да ги пипне", затова в спецоперацията не са използвани местни сили.

"Така всички бяха изненадани, че ги "намираме по леглата". Двама се опитаха да избягат, сред които и Балбузанов, след преследването се стигна дори до поражения на полицейски коли", каза допълни шефът на ГДБОП.

Главен комисар Ивайло Спиридонов призова пострадали от групата да съдействат на прокуратурата, въпреки страха. Той бе категоричен, че държавата има възможности да гарантира и защити свидетелите.

Задържани са петима души, като сред тях е Камен Балбузанов. Повдигнати са им обвинения. В една от колите са намерени нотариални актове за дарение на земя и много пари. Редицата скъпи автомобили на групата се водели на името на жена, която живее в Германия, където върви разследване за пране на пари срещу нея.

40-годишният Камен Балбузанов е с богато криминално досие. Той има 11 присъди за кражби, измами и хулиганства.

Куката е един от подсъдимите за участие в организираната престъпна група на Христофорос Аманатидис-Таки и Христо Вартерян-Ицо Исуса. Делото се гледа от Специализирания наказателен съд. Обвинението е, че от 2007 г. до декември 2010 г. престъпната група, ръководена от Таки и Ицо Исуса, е разпространявала наркотици, извършвала е грабежи и е нанасяла телесни повреди.