Това съобщи пред БНР  директорът на отдел "Компютри и престъпления" в ГДБОП Явор Колев.

Той допълни, че зад подобни престъпления стоят престъпни групи основно от чужбина - от африкански държави и от бивши съветски републики.

"Хора, притежаващи профили в интернет, получават покани за приятелство от приятни млади дами, чужденки обикновено, и започва в месинджъра един разговор, в който тя споделя, че е сама, че е самотна, че е в леглото гола… Разбира се, тя започва да иска от отсрещната страна извършване на определени сексуални действия. Всичко това се записва и се създава един клип, който впоследствие се показва в месинджъра на жертвата и се иска от него сума от 3 до 5 000 евро", обясни схемата Колев.

По думите му, престъпниците са добри психолози и използват нормалните човешки слабости, за да изнудват за пари. А изнудваните не са престъпници, а са жертви - хора, решили да разпуснат и са попаднали на престъпници.

"Препоръчвам в никакъв случай да не се приемат покани за приятелство в социалните мрежи от такива профили, които съдържат всички белези на фалшивия профил - например предизвикателни снимки и малко приятели, основно мъже, ако профилът е на жена", допълва шефът на отдел "Компютри и престъпления" в ГДБОП.