В хода на разследването било установено, че измамниците са изградили иновативен механизъм за дистанционен достъп до игрални автомати, посредством който изменяли компютърно-информационните данни в софтуера на хазартните съоръжения и реализирали неправомерни печалби в особено големи размери, съобщи пресцентърът на МВР.

Групата действала изключително конспиративно и професионално, всеки от участниците е имал точно определена роля в престъпната дейност - един симулирал участие в хазартните игри, а друг контролирал дистанционно хазартното съоръжение до този, който изработвал електронните устройства за изменяне на компютърно-информационните данни в софтуера на хазартните автомати.

В хода на операцията са задържани четирима, непосредствено след получаване на печалба от манипулиране на хазартни съоръжения. При последвалите процесуално – следствени действия от задържаните и автомобилите им са иззети електронни съоръжения за дистанционно манипулиране на игралните автомати, технически средства за контролиране на софтуера на хазартните съоръжения и парична сума в особено големи размери.

Предстои задържаните да бъдат обвинени за измама по чл. 212 от Наказателния кодекс - "който чрез използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ получи без правно основание чуждо движимо или недвижимо имущество с намерение да го присвои, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години".