Това съобщи министърът на енергетиката Николай Павлов, цитиран от БНР. Той участва в среща при служебния премиер Огнян Герджиков с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за българската позиция по антимонополното дело.

ЕК заплаши "Газпром" със санкции, което принуди руският държавен монополист да предложи отстъпки, главно за пазарите в Централна и Източна Европа.

Енергийният министър отбеляза, че предложените ангажименти от страна на "Газпром" засягат договорите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българският енергиен холдинг.

До края на деня ще бъде изпратено писмо до Европейската комисия, за да се получат отговори на някои уточняващи въпроси по предложенията и ангажиментите на "Газпром", обясни министърът.

Павлов съобщи, че има доста неясноти по тези ангажименти и по тази причина дружествата са подготвили въпроси, които ще бъдат изпратени на ЕК най-късно до края на днешния работен ден. Чакаме отговор и ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, защото информацията не е достатъчна, посочи министърът.

На 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища относно представените от "Газпром" ангажименти. Павлов обаче уточни, че срокът, който изтича на 4 май за изказване на българската позиция, не е задължителен.

За да се стигне до най-доброто решение за България, трябва дебат и политически консенсус. Затова служебният министър Николай Павлов ще бъде изслушан тази седмица в Народното събрание.

Днешната среща бе изключително важна и ползотворна, във връзка с решението на ЕК за "Газпром". Колегите ме увериха, че до 4 май ще има становище. Смея да твърдя че по голяма част от тях имаме консенсус. Трябва да се обединим по единната позиция на България по този въпрос, заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова след срещата.

Според нея трябва да запазим позициите на България като транзитен център и да договорим по-добри условия и цени.

Делян Добрев от ГЕРБ уточни, че в българските договори с „Газпром“ няма клауза, която забранява на България да реекспортира синьо гориво. В момента се говори само за промени в договорите, а не за намаляване на цени, уточни още Добрев.

Директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов вижда неяснота в предложението на "Газпром". Според него не е ясен начинът, по който ще бъдат определяни цените на природния газ за България. Ангажиментът на руската компания е доста общ и затова нашите държавни газови дружества имат допълнителни въпроси към руското предложение, посочи Иванов.

"Булгаргаз" би имал възможност да предоговаря по-често цените, би могъл да се включи и компонентът от спот пазара, но липсва достатъчно яснота по самата методика по какъв начин ще стане промяната в ценообразуването.

Трайчо Трайков ("Нова република") и бивш енергиен министър, който също бе сред поканените на срещата при премиера, каза, че дебатът по темата в НС ще позволи на по-широка експертна общност да се включи с вижданията си по българската позиция. По думите му с тази позиция трябва да се защитят три стратегически цели - тази, свързана с цените; със свободата и гъвкавостта на пазара; и с мястото на България като център на транзитни потоци.

Според експерти, предложенията на “Газпром“ ще дадат възможност за свободен пренос на синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа. Изключително важно за България е да се опита да предоговори формулата, по която се изчислява цената на газа, закупуван от руската компания.

Различните експерти дават различни прогнози за възможните икономии за страната ни, но повечето от тях са категорични, че при успех на преговорите може да се стигне до намаление на цената на газа за крайните потребители. От 1 април той поскъпна с 30 на сто.