Ръководителят на компанията Алексей Милер заяви, че от 7 ч. по Гринуич украинската „Нафтогаз“ вече е използвала всичкия газ, за който си е платила и „не са били направени нови плащания“, съобщи АФП, цитиран от БГНЕС.

Милер допълни също, че отказът на Киев да купи руски газ представлява „сериозен риск“ за транзита на синьо гориво към Европа през Украйна.

За спирането на газа за Украйна предупреди вчера руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Днес или утре доставките на газ ще бъдат прекратени заради липсата на предплащане“, каза Новак пред радио „Вести ФМ“.

Същото потвърди по-рано Алексей Милер, който отбеляза, че до момента Киев не е извършил необходимото предплащане. Последният транш за „синьото гориво“ е получен на 5 ноември.

Милер отбеляза, че Украйна взима малки количества газ в момента, но дори и при тези обеми страната ще може да си позволи да прави това в рамките само на няколко дни.

Украинското правителство ще забрани на държавната енергийна компания “Нафтогаз“ да купува повече газ от Русия, за да намали енергийната зависимост на страната от Москва, заяви украинският премиер Арсений Яценюк.

ЕК: Доставките за ЕС са нормални

Европейската комисия не е особено разтревожена от спирането на руските газови доставки за Украйна, заяви говорител на комисията, цитиран от БТА.

Доставките през Украйна на руски газ за ЕС са нормални. Украинските газохранилища са пълни заради топлото време досега, отбеляза говорителят.

Комисията уточни, че е в сила споразумението, според което Украйна може да получава газ от Русия срещу предплата.

Говорителят добави, че Украйна внася газ от Словакия, а има и собствен добив.

За България няма промяна, засега

Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България, съобщава Министерството на енергетиката. Заявките на входна точка ГИС «Негру вода“ на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания. Налягането на входната точка и транзитираните количества по транзитната мрежа също е в рамките на договорените параметри.

Ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки. В края на октомври приключи нагнетателният сезон и в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м активен природен газ.

"Газпром" увери "Булгаргаз" за непрекъснатост на доставките

Проблемите в Украйна няма да се отразят на доставките на синьо гориво за страната ни. Подобно уверение от руска страна е получил изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Той посочи, че дори и по някаква причина доставките да спрат, в газохранилището в Чирен има достатъчни количества синьо гориво, а и в момента "Булгаргаз" не черпи газ оттам.

При необходимост около 1 милион кубически метра газ на ден могат да влязат през газовата връзка с Гърция. Количествата, които могат да се внесат по този начин, са близо 10 процента от зимното потребление на газ в страната.