Засега обаче не са подписани документи за отстъпката в цената, уточни Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

Работата по междуправителственото споразумение между Русия и Турция за изграждане на газопровода "Турски поток" продължава, каза той, допълвайки, че Москва не е получавала никакви официални заявления и съобщения за спиране на преговорите.

Снощи турската телевизия Хабертюрк, цитирана от ТАСС, съобщи, че Турция е решила да прекрати преговорите с Русия за изграждане на газопровода "Турски поток" заради липсата на напредък в преговорния процес.

Една от причините за забуксуването на преговорите е липсата на съгласие за намаляване на цените на руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената за закупуване на газ от 1 януари 2016 г. с 10,25 на сто, но то не бе подписано. Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия не са съгласни.

Според Хабертюрк преговорите за "Турски поток" са прекратени временно и не е известно кога ще бъдат възобновени.

Преговорите между Турция и Русия за "Турски поток" не са прекъснати, а в тях няма напредък, уточни директорът на турския Институт за енергийните пазари и енргийната политика Волкан Йоздемир.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат през есента, потвърди днес Кремъл. Темата за газопровода "Турски поток" вероятно ще бъде обсъдена на срещата, посочи говорителят Дмитрий Песков. По думите му към момента "няма какво да се коментира" във връзка с проекта.

"Без съмнение, за да бъдат изпълнени такива проекти, трябва да приключи процесът на образуване на правителство в Турция. Ще изчакаме търпеливо", каза говорителят на Кремъл.

АНКЕТА: Ще се реализира ли проектът ''Турски поток''?