Това предупреди служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за становището на страната ни по антимонополното дело, започнато срещу "Газпром" от страна на ЕК.

Не мога да се ангажирам с намаление на цената на природния газ до 40 процента, както някои експерти твърдят, че е възможно, но ще настояваме за най-добрата цена за България, заяви енергийният министър.

Министърът припомни, че срокът за предоставяне на становища по делото срещу "Газпром" изтича на 4 май.

Очаква се ЕК да реши дали предложените от "Газпром" ангажименти са задоволителен отговор и съответно да не налага финансови санкции на руската компания. Едва след това ще започнат двустранните преговори между "Газпром" и нашите фирми, каза Павлов.

Министърът посочи, че предложените ангажименти пряко засягат БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и уточни, че "Булгаргаз" има сключен договор с Газпром до 2022 г., а Булгартрансгаз - до 2030 г.

Компанията "Газпром" е готова да премахне пречките за пренос на газ в Централна и Източна Европа, да не прилага клаузи в договорите, които могат пряко и непряко да забранят възможността за реекспорт.

"Газпром" ще предложи на клиентите си възможност да поискат всички, или част от договорените обеми, да бъдат доставени през друга точка на доставка.

"Газпром" ще въведе клауза в договорите си за преразглеждане на цената, ако тя е по-висока от тази на входа на Германия, Франция и Италия, или на газоразпределителните хъбове.

"Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" дават положителна оценка на предложението на "Газпром", но смятат, че трябва да бъдат направени допълнения за прозрачност на източниците на информация за цената на газа за Западна Европа в хъбовете.

Предложените от "Газпром" ангажименти създават възможност да договорим цени изцяло или частично свързани с динамиката им в Западна Европа, както и да се сключат постоянни договори за междусистемна свързаност със съседни държави, посочи Павлов.

България обаче има нужда от информация за възможността "Газпром" да променя точката на доставка на природен газ. Възможно е това да е свързано със спиране на маршрута през Украйна след 2019 година.

Трябва да е ясно как ще бъдат гарантирани количествата природен газ и къде ще е точката на доставка, както и да запазим ролята на България като транзитираща природен газ страна, посочи министърът.

Поканата на ЕК за представяне на становище не е само към държавните дружества, а към всички засегнати страни. Обърнахме се към бизнес организациите, които могат да бъдат пълноправен участник в тези консултации и да изпратят свое становище в ЕК, каза Николай Павлов.

Вчера стана ясно, че България ще иска всяка година преговори с ”Газпром” за цената на газа.