От началото на годината бяха закрити пунктовете за тестване на газовите бутилки, като дейността им поеха пунктовете за годишен технически преглед.

Според Валентин Божков това не е довело до занижаване на изискванията за сигурност, а напротив - до прекратяване на фиктивните проверки.
Предстоящите промени са консултирани от месеци с експерти в сектора и не са били провокирани от взрива на автомобил на бензиностанция в Сандански, при който пострадаха четирима души миналата седмица.

"Автомобилът е бил на преглед по стария ред в условията на старите системи и на старите пунктове, където не е имало видеонаблюдение. Констатирахме безкрайно много фиктивни прегледи през последните години, сега според нас допълнителният контрол, който е с видеонаблюдение, че се прави в рамките на прегледа за техническа изправност, са допълнителна гаранция, че това няма как да се повтори", каза Божков пред БНР.

Според него трябва да се извършат изменения в действащата наредба, които вече са подготвени и ще бъдат публикувани за обсъждане. "Ще искаме да се гледа вече и срокът на експлоатация на резервоара, който е отразен от производителя с маркировката, стриктно да се следи има ли или няма знак на задното стъкло на автомобила, както и ще искаме документ за съответствие на монтажа с нормативните изисквания. Аз се надявам до месец да е факт", каза още той.

Междувременно днес 31-годишен мъж пострада тежко, след като газовата бутилка на автомобила му се взриви по време на движение. Инцидентът е станал на Околовръстното шосе, близо до "Бояна". Мъжът е обгорял, докато се опитвал да угаси пламъците. Той е настанен в болница с 20% изгаряния. За момента се предполага, че става дума за техническа неизправност.