Газопроводът трябва да доставя синьо гориво от централноазиатската страна до Турция и до потребителите от Европейския съюз, предаде БНР.

Газопроводът с дължина 1850 км, известен като "Транс-Анадолски газопровод"(TANAP)*, трябва да бъде завършен през 2018 година и има за цел да осъществи връзка към съществуващата тръба "Южен Кавказ", която свързва Турция с азербайджанските газови находища в Каспийско море.

На по-късен етап TANAP трябва да послужи като връзка с планирания "Трансадриатически газопровод", който ще пренася природен газ от Западна Турция към Гърция, Албания, Италия и вероятно към България (чрез реверсивна връзка с Гърция).

Според споразумението, подписано миналата седмица, държавна енергийна компания на Азербайджан SOCAR и турската Botas ("Боташ") ще притежават съответно 58% и 30% от дяловете в проекта, докато британският енергиен гигант British Petrolium ще има 12%.

"Този проект не е алтернатива на нищо друго. От него се нуждаят много държави. Ние планираме да превърнем Турция в център за разпределение на енергоносители. 1800-километровият газопровод, който ще премине през 20 наши провинции, ще допринесе за тяхното развитие“, каза на церемонията по откриването президентът Реджеп Ердоган.

Надявам се, че ние и Европа ще започнем да консумираме природен газ от "Шах Дениз 2" (азербайджанското газово находище) до края на 2018 година, посочи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз.

Българската връзка

"Газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор. Министерството на енергетиката продължава интензивна работа за реализацията на интерконектора с Гърция, който се явява връзката на България с Южния газов коридор", заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на церемонията по старта на проекта, цитирана от съобщение на Министерство на енергетиката.

Интерконекторът с Гърция се подкрепя и от Европейската комисия като важен за Българияв и за ЕС проект, каза зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович.

Отделно от проекта TANAP Турция си сътрудничи с Русия за нов газопровод, известен като "Турски поток", който ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море до Турция и вероятно до Европа.

Газопроводът "Турски поток" трябва да замести предишния проект на Русия "Южен поток", минаващ през България, който не се е осъществи поради разногласия между Москва и Европейския съюз.



*Трансанадолският газопровод (TANAP) e ключова част от инфраструктурата на Южния газов коридор. Предвижда се газопроводът с дължина от 1850 км да премине през територията на Турция от грузинско-турската до турско-гръцката граница. През 2018 г.  газопроводът трябва да влезе в експлоатация с първоначален капацитет от 16 млрд. м3/год.

През 2023 г. се очаква капацитетът да достигне 24 млрд. м3/год, а през 2026 г. – максимума от 31 млрд. м3/год.

От 2020 г. по него трябва да бъдат транзитирани към Европа 10 млрд. м3/год. азербайджански газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз. Това количество включва и договорения 1 млрд. м3/год. за България.

Официалният старт на проекта днес, която се проведе в турския град Селим, област Карся, дадоха президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Турция Реджеп Ердоган и Грузия Гиорги Маргвелашвили, зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович, президентът на SOCAR и Управителния съвет на ТАНАП Ровнаг Абдулаев, министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз.